Petr Jákl produkuje v zahraničí jeden film za druhým

28.01.2020 \\ Magazín

Producent, režisér a herec Petr Jákl boduje i za velkou louží. I když je zaměstnán postprodukcí svého velkofilmu Jan Žižka, stíhá i řadu dalších filmařských aktivit. Je až neuvěřitelné, že souběžně produkuje i další snímky . V amerických kinech má právě teď premiéru film The Last Full Measure režiséra Todda Robinsona se Samuelem L. Jacksonem v hlavní roli a Jákl je jedním z producentů tohoto válečného dramatu.

„Před dvaceti lety jsem se Samuelem L. Jacksonem točil snímek xXx v Praze jako herec. Nikdy by mě nenapadlo, že za dvacet let budu produkovat jeho film. Mám obrovskou radost, že se něco takového povedlo,“ svěřil se šestačtyřicetiletý Petr Jákl, který se na premiéru filmu o padlém válečném hrdinovi a ambiciózním vládním byrokratovi, který na něj píše posudek, vydal až do Los Angeles.  

„Premiéra byla v kině ArcLight v Hollywoodu. Všichni, se kterými jsem se po projekci bavil, uronili slzu,“ dodal Jákl s tím, že i když sám viděl film několikrát a vždy jej dojme. „Znovu a znovu žasnu nad skvělými hereckými výkony všech herců. Je to velmi dojemný příběh o veteránech z Vietnamské války, který je srozumitelný pro kohokoli. Je především o pomoci druhým a o hodnotách, které jsou důležité,“ doplnil úspěšný český producent.

V tomto snímku si kromě Sebastiana Stana, Eda Harriase, držitelů Oskara Williama Hurta a Christophera Plummera či Alison Sudol také naposledy zahrál Peter Fonda, který se před rokem chystal do Prahy převzít cenu Kristián na Febiofestu, ale už tehdy ho zradilo zdraví. S filmovým světem se tak rozloučil ve velkém stylu. Hudba k snímku skládal Philip Klein, který zaujal Jákla natolik, že jej oslovil, aby složil hudbu také k jeho českému snímku Jan Žižka.

Do distribuce zanedlouho zamíří další dva Jáklovy producentské počiny. Snímek Axis Sally o oblíbené hlasatelce německého rozhlasového vysílání určeného pro americké vojáky, která byla odsouzena za velezradu, byl inspirován skutečnými událostmi. Hlavní roli si zahrál Al Pacino, Dalším v řadě je film Best Sellers o stárnoucím nerudném spisovateli na propagační tour jeho poslední knihy, na kterém Jákl znovu spolupracuje s Michaelem Cainem, jehož obsadil už do svého velkofilmu Jan Žižka.

„S Michaelem jsme si lidsky sedli, a tak jsme si řekli, že bychom mohli spolu udělat ještě i něco dalšího. Snímek o spisovateli na propagačním turné se točil na podzim v Kanadě a bude mít taky brzy premiéru,“ dodal producent, který i v minulosti točil především filmy inspirované skutečnými událostmi jako Kajínek či Ghoul.

Fotogalerie