Vertikální zemědělství: Dnes už pořídíte automatizované skleníky i do bytu

31.01.2020 \\ Design/Domov

Říká vám něco „vertikální zemědělství“ si futurologové představují prostorově úsporné víceúrovňové skleníky, nacházející se například v blízkosti městských aglomerací. Se skříňovým skleníkem Plantcube od Agrilution se tento revoluční koncept přesouvá i do vašeho domova. Plně automatizované skleníky nejsou větší než standardní chladnička, nabízejí perfektní podmínky pro pěstování s minimálním úsilím, navíc jsou skutečnou designovou ozdobou kuchyně či obývacího pokoje. 

Vizuálně atraktivní pěstování salátů a bylinek přináší skvělé chutě a prospěšné živiny po celý rok. Skříňový skleník Plantcube na trhu skutečným průkopníkem, který nabízí uzavřený ekosystém s jednoduše umístitelným substrátem, řízeným osvětlením, mikroklimatem a automatickým zavlažováním. Plantcube se prakticky ovládá, sklizeň neobsahuje pesticidy ani žádné jiné škodlivé látky. Systém je řízen pomocí Agrilution Cloud. Uživatelsky přívětivá aplikace poskytuje nahlédnutí do procesu růstu a rady ohledně péče a sklizně.

„Stále více lidí žije ve městech, ale zároveň se snaží o uvědomělý život a nezávislost,“ říká Maximilian Lössl, který založil Agrilution se svým partnerem Philippem Wagnerem. „A naše Plantcube přináší čerstvější saláty, bylinky a rostlinné klíčky přímo na stůl.“ Rostlinné klíčky jsou mladé rostlinky, které se sklízejí po několika dnech od vyklíčení, a proto nabízejí čerstvé aroma a velké množství živin. Agrilution v současné době nabízí 25 různých druhů salátů, bylinek a klíčků, včetně neobvyklých odrůd, jako je pak choi nebo japonská hořčice wasabina. Lössl říká, že první sklizeň je možná jeden až tři týdny po spuštění Plantcube, posléze může být dokonce sklízeno denně. Používají se pouze kontrolovaná a geneticky nemodifikovaná semena. Připravený substrát se semeny, který Agrilution vyrábí v Mnichově, je kompletně tvořen z recyklovaných textilních zbytků. A zatímco jeden salát potřebuje na poli až 120 litrů vody, s tímto množstvím může být celý Plantcube plně využit po celý rok. Plantcube je na trhu od března 2019.

Foto: Agrilution

Fotogalerie