Jak si dobře vybrat e-cigaretu

16.01.2020 \\ Design/Domov

Pro správný výběr e-cigarety je důležité si rozmyslet, co od ní očekáváte. Rozhodujícím faktorem může být cena, výkon, design, značka či jednoduchost užívání. Podle čeho se tedy při výběru řídit a kterým parametrům dát přednost?

Při rozhodování byste se neměli řídit pouze cenou nebo značkou. Jsou tu totiž mnohem důležitější parametry, jako je například výdrž baterie, obsluha e-cigarety či způsob potahování.

Kapacita baterie

Výdrž baterie je základním parametrem, který by vás měl zajímat. Ideální kapacitu baterie elektronické cigarety můžete odhadnout například podle toho, jak silný jste kuřák:

  • Vykouříte méně než 5 cigaret denně? Pak pro vás bude dostačující kapacita baterie kolem 650 mAh.
  • Pokud jste středními kuřáky a vykouříte cca 10 cigaret denně, tak by se kapacita měla pohybovat v rozmezí od 1100 do 1500 mAh.
  • Pro silné kuřáky, kteří vykouří až krabičku denně, jsou vhodné e-cigarety s baterií o kapacitě 1500 až 2000 mAh.
  • Extra silní kuřáci by měli sáhnout po e-cigaretách s co možná největší kapacitou až 5000 mAh.

Kromě kapacity baterie je důležité i to, jak je možné baterii dobíjet. V současné době se na trhu objevují e-cigarety, které můžete nabíjet přes USB port v autě nebo v počítači.

Obsluha

E-cigarety lze rozdělit i podle toho, kolik času zabere příprava přístroje před samotným e-kouřením. Lze říci, že existují dvě základní skupiny přístrojů s jednoduchým ovládáním (modely „All in One“, sety) a e-cigarety se složitým ovládáním.

Modely „All in One“

Do kategorie „All in One“ („vše v jednom“) se řadí elektronické cigarety, které v balení obsahují vše potřebné pro běžný provoz (baterii a další příslušenství). Časté jsou v této kategorii jednoduché přístroje i připravené sady.

Ovládání takových e-cigaret je zpravidla velmi snadné – stačí pouze zmáčknout tlačítko a vše ostatní zvládne přístroj sám. Vy se musíte starat akorát o dobíjení baterie, plnění e-liquidem a výměnu žhavící hlavy.

 „All in one“ modely jsou ideální pro začátečníky, ale velmi často po nich sahají i zkušení vapeři, kteří ocení jejich jednoduché ovládání, snadnou údržbu, kompaktnost, spolehlivost i pěkný design.

Složitější modely

Výrobci e-cigaret vám mohou nabídnout i mnohem složitější přístroje s řadou funkcí. K jejich používání se však už hodí jisté zkušenosti – nastavit na nich můžete nejrůznější parametry či vyměňovat jejich jednotlivé části. Ovlivníte tak chuť, intenzitu, i množství vyfukované páry. Aby byl váš požitek dokonalý, musíte počítat kromě složitější obsluhy i s náročnější údržbou.

Způsob potahování

Když vybíráte e-cigaretu, musíte si udělat jasno i v tom, jak ji budete užívat – vapovat. V zásadě existují dva hlavní způsoby:

Potahování přímo do plic

Potahování přímo do plic se někdy nazývá „Cloud Chasing“, ale vžilo se pro něj i označení DL (Direct Lung) nebo také DTL (Direct to Lung). Znamená to, že páru vdechujete přímo do plic, obdobně jako při kouření vodní dýmky. Žhavící hlavy vaporizérů vhodných pro DL mají nižší odpor (přibližně 0,6–0,15 ohm). Typický je velký objem páry, s čímž však souvisí také větší spotřeba e-liquidu. Je také potřeba, aby baterie měla vyšší kapacitu (minimálně 2 000 mAh) a menší obsah nikotinu (2–6 mg).

Potahování z úst do plic

Potahování z úst a potom až do plic (MTL, Mouth to Lung) je typické pro klasické cigarety. Žhavící hlavy těchto modelů mívají vyšší odpor (nejčastěji v rozmezí 0,6–3 ohm). Při kouření vzniká méně páry, nicméně chuť je výraznější a spotřeba e-liquidu je nižší. Jsou vhodné pro náplně s vyšším obsahem nikotinu. Tyto e-cigarety mají nižší kapacitu baterie.