Janu Přeučilovi by energii mohli závidět i o generaci mladší kolegové!

02.01.2020 \\ Magazín

Jan Přeučil, jeden z našich nejuznávanějších herců a rétoriků bude za pár týdnů slavit své 83. narozeniny. Každý den cvičí Pět Tibeťanů, nejméně třikrát týdně chodí plavat a každý měsíc jezdí vlakem na Slovensko, kde učí na herecké škole. Jeho energii by mu mohli závidět o generaci mladší kolegové.

Před 50-ti lety v legendárním pražském komorním Divadle Viola se nezapomenutelně uvedl Jan Přeučil v představení Gogolovy Bláznovy zápisky od Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Po desítkách let se k postavě pomateného úředníčka Popriščina vrátil a jeho výkon je nepřekonatelný. Křičí, směje se, brečí, klečí, leží, vstává, má nacpané papírové kapesníčky v uších… Svůj výkon korunuje výskokem na židli, ze které se klaní divákům. Za takové ztvárnění si zaslouží velký obdiv a jistě v očích diváků aspiruje na Cenu Thálie!

„Bláznovy zápisky mě uchvátily, protože jsem Gogola miloval. A navíc jsem zde hrál postavu zcela vyšinutou mimo zákony normálního myšlení. Představení ve Viole byla vždycky plná a hra tu dosáhla více než sta repríz! Nyní, ať už to hraji v Praze nebo s tím jezdím po republice, mě to stále velmi baví. Přiznávám, je to trochu náročné, ta více jak hodina na jevišti dá zabrat. Když vás ale něco baví, baví to i diváky, pak vám to tak nepřijde,“ dodal skromně Jan Přeučil.

Jan Přeučil Vidět Jana Přeučila v této úchvatné hře mohou diváci už 8. ledna v pražském Divadle Karla Hackera, dále 12. ledna ve Vrchlabí, 18. ledna v brněnském Divadle Bolka Polívky či pak třeba 11. března ve Znojmě, 16. března v Ústí nad Labem nebo 31. března v Týně nad Vltavou.

Foto: Jaroslav Hauer

Fotogalerie