Takhle si v adventu užívají milovníci zimních sportů

20.12.2019 \\ Magazín

Vánoce asi budou na blátě, a tak se milovníci zimních sportů se vydali tradičně v adventní čas do Korutan. Oblíbené lyžařské středisko Nassfeld je známé svými nejvíce slunečnými dny a rádi sem jezdí všichni milovníci zimy, včetně českých celebrit, pro které se setkávání v Nassfeldu stalo již tradicí.

Tradiční opening si do sytosti užili novomanželé nejen Petra a Roman Vojtkovi, ale také Martin Dejdar, herec Jan Čenský a zpěvák Peter Paul Pačut, kterého známe spíše jako Freddieho Mercuryho. Jelikož alpské městečko leží na pomezí hranic s Itálií, lyžaři se nabaží sluníčka z italské strany, když na rakouské zajde za kopec. Sněhu bývá v Korutanech požehnaně přes celou zimu, ale kdyby ho náhodou mělo ubývat, funguje tu umělé zasněžování a návštěvníci tak mají jistotu sněhové pokrývky od podzimu do jara. I proto se sem rádi vrací jak Martin Dejdar s rodinou, tak i Roman a Petra Vojtkovi.

Martin Dejdar se v Nassfeldu cítí jako na chatě a nebojí se pustit svoje potomstvo samotné na sjezdovky, i když jsou desítky kilometrů. „Rád jezdím na místa, která znám, proto se sem vracíme. Líbí se nám tady. Jsem tu podvanácté, možná potřinácté. Máme rádi hospodu U Slováka, protože tam mají plzeňské pivo a jiné se tady pít nedá. Další super věc je, že lyže můžeme nasadit hned u baráku a nemusíme týden vidět auto, abychom se přesunuli někam jinam,“ pochvaluje si Martin Dejdar.

Všichni jsou výborní lyžaři, a tak si to ve středisku na letošním openingu opravdu užívali. Jen nafotit je při jízdě byl problém. Vždy kolem fotografa prosvištěli obrovskou rychlostí, takže se vše muselo několikrát opakovat, aby záběry byly použitelné.  V průběhu víkendu se konalo několik setkání účastníků, vždy spojené se zábavou a tombolou. Jeden den vystoupil Peter Paul Pačut, imitátor Freddieho Mercuryho a pak pospíchal zpátky na Slovensko. Na finálovém sobotním eventu zpívali s obrovským úspěchem manželé Vojtkovi písně z vlastního repertoáru a světových muzikálů. Kromě lyžování se hosté relaxovali ve wellness, vířivce, bazénu a sauně v hotelu Falkensteiner. Openingy pořádá již mnoho let Petr Kopal, majitel CKPK.

Manželé Vojtkovi jezdí na hory pravidelně a lyžují carvovým stylem bez použití hůlek, které by jim prý při obloucích překážely. Roman Vojtek se takto naučil lyžovat a jezdí mu to rychlostí Ferrari. „Já jsem hůlky používala, ale pak jsem zjistila, že Roman jezdí strašně rychle, takže hůlky prakticky nepotřebuje vůbec a abych ho dohnala, tak jsem hůlky zahodila taky,“ popisuje Petra Vojtková. Nevýhodu má jejich bez hůlkový styl jedině ve frontě, protože bez zapíchnutých hůlek do země můžou Vojtkovi najet na lyže dalším lidem nebo při mírném stoupání se víc nadřou a jak říká Petra: „zabírají naplno břišní svaly.“

Roman Vojtek má nejraději, když může vstát brzy a vyrazit na ranní manchester. Pak jezdí jako drak. Ráno se přidává i Petra, ale většinou si ráda přispí. Roman Vojtek má vlastní představu o ideálním dnu podle Petry: „Petra vstává v 10:30, jde na dlouhou, několika chodovou snídani, pak si jde odpočinout. Kolem jedné chodí na svah a kolem půl druhé už jde na oběd,“ dělá si z manželky legraci Roman. „Já mám nejradši, když vstanu tak, abych byl na prvním manchesteru a lyžoval tak do 16:30, možná s jednou pauzou,“ řekl dále. „My nejsme nakupovací typy, co shánějí značkové věci v obchodech. To nám nechybí. My si jedeme užívat. Dneska jsme například byli ve wellness, v bazénu a bylo to moc fajn,“ přemítá Roman Vojtek.

Na sjezdovkách dochází ke vtipným momentkám. Petra Vojtková si vzpomněla na jeden takový: „Zrovna dnes jsem si chtěla odpípnout permici, přede mnou stáli kluci se snowboardem a jednomu spadly kalhoty, ale už si je nestačil nasadit, tak musel projít turniketem s kalhotami u kolen a až potom si je mohl znovu nandat. Všichni se smáli. Já teda bohužel taky, nešlo to jinak.“

S novým rokem přichází častokrát přání, zažít něco nového. Takové přání se možná splní i manželům Vojtkovým. „Hráli jsme spolu už ve třech muzikálech. Teď spolu v ničem nehrajeme, ale jsme v jednání s jistým divadlem a možná nás zase spojí v jedné činohře,“ prozradil Roman. Podle Petry Vojtkové to bude velká zkouška vztahu, když jim činohra dopadne. Oba ale věří, že jejich láska a respekt k sobě navzájem jsou natolik silné, že je tahle zkouška posílí.

Foto: archiv Nassfeld

Fotogalerie