Nabarvené ptáče se probojovalo do užších nominací na Oscara

17.12.2019 \\ Film/TV

Film, který sbírá jednu cenu za druhou a po účasti v Hlavní benátské soutěži se nyní Václav Marhoul se snímkem Nabarvené ptáče probojoval do užší nominace na Oscara. Americká filmová a televizní akademie před pár hodinami zveřejnila mimo jiné i deset zahraničních filmů, které postoupily do užší nominace na Cenu za Nejlepší neanglicky mluvený film. Akademie vybírala z 91 přihlášených filmů. V nejužší desítce zahraničních filmů je například i jihokorejský Parazit nebo španělský Almodóvarův film Bolest a sláva.

„Nemůžu tomu stále věřit, připadám si úplně stejně jako Ester Ledecká, která projela cílem a nevěřícně zírala na své umístění,“ okomentoval nominaci  Václav Marhoul.

Film Nabarvené ptáče byl uveden ve světové premiéře v hlavní soutěži na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách v září, kde obdržel cenu studentské poroty. Byl také představen v sekci Special Screenings na filmovém festivalu v Torontu.  Měl americkou premiéru na 55. Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu – zde dostal kameraman Vladimír Smutný cenu za Nejlepší kameru. Na Mezinárodním filmovém festivalu v indické Kalkatě získal režisér Václav Marhoul cenu Golden Royal Bengal Tiger pro Nejlepšího režiséra. Mezinárodní filmový festival Camerimage v polské Toruni ocenil Václava Marhoula cenou mezinárodní kritiky FIPRESCI a Vladimír Smutný si odnesl za kameru ocenění BRONZE FROG. Ze 17. Varšavského festivalu filmů s židovskou tématikou si odvezl cenu za nejlepší scénář Václav Marhoul (na námět knihy Jerzy Kosińskiho) a cenu za nejlepší kameru kameraman Vadimír Smutný. Posledním úspěchem před oznámením užšího oscarového výběru je nominace International Press Academy na cenu Satellite Award za nejlepší cizojazyčný film. 

Nový tzv. Vavřínový trailer Nabarveného ptáčete

Nominace 92. ročníku Cen Americké filmové akademie budou oznámeny v 13. ledna 2020

Nominace Americké filmové akademie na Nejlepší neanglicky mluvený film:

Česká republika – Nabarvené ptáče
Estonsko – Truth and Justice
Francie – Bídníci
Maďarsko – Those Who Remained
Severní Makedonie – Honeyland
Polsko – Corpus Christi
Rusko – Beanpole
Senegal – Atlantics
Jižní Korea – Parazit
Španělsko – Bolest a sláva

Realizace filmu Nabarvené ptáče zabrala 100 filmovacích dnů během šestnácti měsíců v celkem 43 lokacích na Ukrajině, Slovensku, v Polsku a Česku. Poslední, v pořadí  3 531. klapka padla 5. července 2018. Kameraman Vladimír Smutný natáčel na černobílý 35 mm negativ ve formátu Cinemascope. Ve filmu se vedle hlavní role, kterou ztvárnil Petr Kotlár z Českého Krumlova, objevilo mezinárodní herecké obsazení v čele s hvězdami jako jsou Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Julian Sands či Barry Pepper. Další postavy si zahráli Tim Kalkhof, Alla Sokolova, Aleksej Kravčenko, Lech Dyblik, Júlia Valentová, Martin Nahálka, Jitka Čvančarová, Radim Fiala nebo Petr Vaněk.

Foto: Jan Dobrovský