Představujeme vám rodinné Vinařství pánů z Lipé

23.11.2019 \\ Alko/Nealko

Vinařství pánů z Lipé sídlí ve Vracově ve Slovácké vinařské podoblasti v okrese Hodonín. Mladé rodinné vinařství navazuje na tradici a historii šlechtického rodu pánů z Lipé, který na jižní Moravě působil od roku 1319 a jehož historie sahá až na začátek 13. století. Pánům z Lipé patřilo ve své době například celé hodonínské a strážnické panství s mnoha vinařskými obcemi.  

V současné době Vinařství pánů z Lipé funguje jako negociant, to znamená, že si majitel nechává podle svých chutí a vůní vyrábět přívlastková vína u vybraných vinařů vlastnících vinice, která pak prodává pod vlastní značkou. „Podařilo se nám, spolu se sklepmistry, připravit výtečné Sylvánské zelené, krásný Tramín, z červených vín bych doporučil Rulandské Modré a Merlot,“ vyjmenovává nejlepší vína Lukáš Lukáš, který založil vinařství se svou manželkou Jitkou. Mají i degustační sklep, kde budou v budoucnu zrát i nejvyšší partie přívlastkových vín v dubových sudech, a který bude v letním období sloužit i jako prodejní místo.

„Ve svých vínech navazujeme na několikasetletou tradici vinohradnictví na Slovácku a ctíme dědictví našich předků. S odkazem na minulost se dnes soustředíme na naše vlastní znalosti, zkušenosti a inovace,“ vysvětluje Lukáš s tím, že v rodinném vinařství nechtějí dělat jen jeden druh vín, ale mají v nabídce vína napříč trhem pro různé typy zákazníků - od vín suchých až po polosladkou Pálavu. V budoucnu je záměr mít i vlastní vinice ve Vracově.

Více informací naleznete zde: www.vinarstvipanuzlipe.cz

Fotogalerie