Známé osobnosti se zapojily do preventivního projektu Čepičky na doma

09.11.2019 \\ Magazín

Organizace Nedoklubko tradičně slaví Světový den předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopadu, kterému vždy předchází tisková konference a odborná konference pro lékaře a sestry, setkání rodin předčasně narozených dětí a velký galavečer, který se letos konal 1. listopadu na Žofíně. Nedoklubko chce do oslav Světového dne předčasně narozených dětí zapojit i širokou veřejnost. Proto budou 16. listopadu opět nasvícené významné české budovy purpurovou barvou, která značí statečnost. Proto je symbolem miminek do dlaně, které své první týdny života měly tak těžké.

V rámci galavečera byli oceněni ti nejlepší z oboru neonatologie. Nedoklubko poukazuje na problematiku nedonošených miminek a na špičkovou úroveň české neonatologie.  Podílí se na prevenci předčasných porodů prostřednictvím projektu Pomáháme (ne)donošení, který podporuje výzkum MUDr. Michala Kouckého, Ph.D. Předčasný porod je i dnes nejzávažnější porodnický problém a Nedoklubko se snaží zvýšit povědomí o této problematice a získat prostředky určené pro výzkum. Riziková skupina žen může získat možnost donosit své dítě blíže termínu, jejich miminka mohou získat cenný čas v děloze své maminky a tím i větší šanci na plnohodnotný život. „Aby bylo možné dosáhnout snížení počtu předčasných porodů, je třeba problémům v těhotenství aktivně předcházet. K tomu, aby toto bylo možné, je třeba více vědět o chybných procesech, které v těhotenství mohou nastat,“ vysvětlil MUDr. Koucký, který aktuálně hledá do výzkumu ženy na úplném počátku těhotenství. Více o projektu na www.nedoklubko.cz Registrace do výzkumu na www.nedoklubko.cz/pn/registrace.

Projekt Nursing Now je celosvětový k pozdvižení statutu a profilu ošetřovatelství. „Má zviditelnit význam sester, podpořit jejich vliv a maximalizovat jejich přínos pro společnost. Cílem je zlepšení zdraví populace,“ vysvětlila PhDr. Martina Šochmanová, MBA, prezidentka České asociace sester a náměstek ředitele pro ošetřovatelskou péči a kvalitu Institutu klinické a experimentální medicíny. Projekt bude ukončen u příležitosti 200. výročí narození Florence Nightingale, anglické ošetřovatelky šlechtického původu.

Mnoho projektů spojuje také Nedoklubko a značku Pampers, společně vybavují nenonatologická centra malinkými plenkami Pampers Preemie Protection, ale letos se podařilo také vybavit centra pelíšky Neobed do inkubátorů. „Cítím se na Žofíně velmi přirozeně, protože s Nedoklubkem sdílíme základní hodnoty. Partnerství je proto pro nás jasnou volbou,“ vysvětlil Zdeněk Řiháček z Procter & Gamble pro ČR a SR.  Plenka pro miminka do dlaně má speciálně vyvinuté okraje, aby citlivou kůži miminek neporanila, aby netlačila na hadičky a sondy, které předčasně narozené děti musí mít.

Velmi milým projektem je Čepička na doma, který je má za úkol podpořit maminku i miminko, když odcházejí z neonatologického centra domů. „Čepičku dostává maminka na neonatologickém oddělení, když je děťátko propuštěno do domácí péče. Je to hezký dárek. A zároveň příslib, že se jde domů. V ten moment už je vše tak, jak to mělo být. Je to příslib nových začátků...,“ vysvětlila smysl projektu výkonná ředitelka Nedoklubkoa Lucie Žáčková. Tento projekt přišla na Žofín podpořit celá řada známých osobností v čele s Hankou Kynychovou, která sama předčasně porodila dvojčata Alexandru a Sofii. „Sofinka vážila 1, 10 kg Sašenka 1, 60 kg. Dnes jsem na akci Nedoklubka viděla, že lze zachránit i 500g miminko, takže moje holky byly vlastně velké a díky paní doktorce i dobře připravené na to, že přijdou na svět. Měla jsem to štěstí, že jsem to do Podolí, kde se o mě starali, měla kousíček, takže jsem mohla chodit za holkama kdykoliv jsem chtěla. Mohla jsem klokánkovat po dohodě s lékaři, bylo mi umožněno si je přebalovat.  Jen jsem přijala ten řád, který v Podolí je. Měla jsem vedení sestřiček. Řekly mi, když tady budete tehdy a tehdy, můžete dělat to a to a já jsem si toho hrozně vážila. Takže jsem s holkama byla vždycky celý den, co to šlo, hlavně na hodiny kojení a přebalování,“ popsala Kynychová.

Podpořit projekt dorazila také operní pěvkyně Andrea Kalivodová, která má doma dva krásné zdravé kluky

tanečník Marek Dědik, herečka Jana Bernášková a zpěvačka Leona Machálková a modelka a moderátorka Lucie Křížková.

Více o činnosti Nedoklubka zde:

Práce sestřičky na neonatologii:

Kredit foto: Radoslav Vnenčák

Fotogalerie