Terry Gilliam dotočil po 17 letech Dona Quijota!

30.06.2017 \\ Film/TV

Vysněný film Terryho Gilliama, Muž, který zabil Dona Quijota (The Man Who Killed Don Quixote), je konečně dokončen. Gilliamova práce na tomto snímku trvala celých 17 let., i když ve skutečnosti byla cesta filmu ještě delší. Přípravy a shánění finančních prostředků zabraly zhruba 10 let. V roce 2000 začalo natáčení. Tehdy se před kameru postavili Johnny Depp a Jean Rochefort. Od první klapky štáb stíhala jedna katastrofa za druhou. Krupobití zničilo drahou techniku, natáčení stále rušily průlety stíhaček a Rocheford onemocněl, takže musel odjet do Francie a podrobit se operaci. Projekt byl zrušen po 6 natáčecích dnech.

Díky dokumentaristům Keithovi Fultonovi a Louisi Pepemu, kteří zachytili průběh několikadenního natáčení, vznikl v roce 2002 velmi originální dokument Ztracen v La Mancha.  Legendární režisér, který má na svém kontě hity jako 12 opic, Král rybář, Kletba bratří Grimů, se ale nevzdal a za svůj sen bojoval.  Na počátku června vítězně oznámil, že natáčení je konečně úspěšně dokončeno. Nyní film poputuje do střižny.

A koho ve filmu nakonec uvidíme? Gilliamovo renomé opět přitáhlo velké herecké hvězdy. Hlavní role si zahráli Adam Driver (Star Wars: Síla se probouzí, Mlčení), Jonathan Pryce (Piráti z Karibiku), Olga Kurylenko (Quantum of Solace) a Stellan Skarsgård (Muži, kteří nenávidí ženy, Avengers).

Premiéra dobrodružného snímku Muž, který zabil Dona Quijota je i do českých kin společností BIOSCOP plánována na rok 2018.