Už i lidé v regionech si vybírají dražší jídla a častěji jedí více chodů

24.10.2019 \\ Gastronomie

Češi za obědy utrácejí čím dál více peněz. Útraty v posledním roce poměrně nečekaně táhnou směrem vzhůru lidé z měst v severozápadních a jihozápadních Čechách v čele s Ústím nad Labem (o 7,8 %), Plzní (7,4 %), Karlovými Vary (7,1 %) a Českými Budějovicemi (7,1 %), a nikoli Praha a Brno jako v minulých letech. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 160 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Současný růst cen v regionech sousedících s Německem a Rakouskem má více důvodů. „V příhraničních krajích čelí restauratéři na pracovním trhu zesílené konkurenci z Německa a Rakouska. Musejí tedy výrazněji zvyšovat platy, aby jim zaměstnanci neodcházeli za hranice. To se pochopitelně promítá i do cen jídel. Krátkodobě pak zde vidíme i vliv letní turistické sezóny. Restauratéři se díky vyšší poptávce zahraničních návštěvníků nebáli jít s cenami nahoru,“ uvádí Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred. 

Celkově ale Edenred sleduje, že v posledním roce rostou útraty v regionech rychleji, než je tomu v hlavním městě i moravské metropoli. „Je to známka toho, že celé české ekonomice se daří a Češi jsou v době vysoké zaměstnanosti a trvalého růstu mezd ochotni si připlatit za kvalitnější jídlo. A to i mimo největší města, kde to platí již několik let,“ komentuje Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred. 

Z informací, které má Edenred přímo od provozovatelů restaurací, přitom vyplývá, že lidé v regionech si mnohem častěji, než dříve objednávají nejenom jídla z polední nabídky, ale i z běžného jídelního lístku a kombinují i více chodů. „To, na co jsme byli zvyklí z Prahy nebo Brna, se stává běžnou praxí i v dalších městech. Díky našemu dlouhodobému partnerství s restauracemi víme, že Češi si zkrátka chtějí na jídle více pochutnat, nepovažují oběd jen za nutnost se najíst. A ideálním nástrojem, jak plnohodnotný oběd zajistit, jsou stravenky, které jsou stále považované ze strany zaměstnanců za nejoblíbenější zaměstnanecký benefit,“ komentuje Vystrčil.

Celkově za poslední rok vzrostly obědové útraty Čechů o 6,5 % (o 8,10 Kč), na zářijových 124,50 Kč. V porovnání s tím celkové spotřebitelské ceny šly nahoru v České republice jen o 2,7 procenta. I to dokládá, jak pozitivní je spotřebitelská nálada v Česku. „Na druhou stranu si musíme uvědomit, že ceny potravin a dalších surovin a nákladů restaurací rostly rychleji, než je celková inflace,“ upozorňuje Zbyněk Vystrčil.

Průměrná útrata za oběd ve výši 124,50 koruny je o 1,50 vyšší, než jaká je hodnota ideální stravenky. Ta firmám i zaměstnancům zajistí maximální daňovou úsporu. „Hodnotu státem určeného příspěvku na stravování převýšila průměrná útrata poprvé letos v srpnu,“ doplnil Zbyněk Vystrčil.  

Společnost Edenred sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu od prosince 2015 a zveřejňuje výsledky na svých webových stránkách www.edenred.cz.