Muzikál Tarzan si vysloužil pochvalu u Disneyho

21.10.2019 \\ Magazín

Mezinárodní agentura Music Theatre International známá pod zkratkou MTI, přinesla netrpělivě očekávanou první zahraniční recenzi muzikálu Tarzan v Divadle Hybernia. Je to jedinečná show a strhující podívaná. Slova chvály putují coby ohlédnutí za premiérou přímo do společnosti Walt Disney, v jejíž licenci se Tarzan v Praze hraje.

Celé představení je prostoupeno důmyslnou videoprojekcí, která diváky ohromí a vytváří prostorový dojem z džungle, bouře na moři nebo třeba při útoku obřího pavouka ohrožujícího hlavní hrdinku. Scéna a rafinované kulisy navozují pocit, že se divák skutečně ocitá uprostřed deštného pralesa v Kongu. Po větvích šplhají opice a nápaditě pojatá akrobacie diváky nejednou překvapí.

„Bylo velmi působivé sledovat umělce na scéně. Gránského ztělesnění Tarzana bylo výjimečné zejména v tom, jakým způsobem přecházel mezi rolí člověka a gorily, obzvláště v interakci ve vztahu s Jane,“ svěřil se Lewis Mitchell z MTI.

Terk (v podání Martina Šemíka) byl komediální rolí; úžasně zahrané a skvělý hlas. Kala byla naprostým miláčkem představení. Hořínková ji hrála dokonale a její interakce s Kerčakem, drsného vládce svého panství, kterého mistrovsky pojal Josef Vojtek, byla půvabná. Její píseň s Tarzanem „Jsi v srdci mém“ byla skutečně dojemná. Jane v pojetí Ivany Korolové byla nenucená a Viktor Antonio jako mladý Tarzan byl perfektním protějškem dospělého Tarzana,” vysvětlil Mitchell.

MTI ocenila i práci režiséra Libora Vaculíka. Vyzdvihla zejména jeho přístup, jakým pojal vztahy mezi gorilami v tlupě i jejich kontakty s lidmi.

„Dirigent Dalibor Kapras vedl orchestr a zpěváky zkušeně a za hudební přípravu umělců si Alena Průchová zaslouží velkou chválu,“ zhodnotil Mitchell a doplnil: „Show v Hybernii má skvělou scénu, casting, choreografii. Je jasné, proč bylo publikum na veřejné premiéře tak nadšené.“

Music Theatre International je jednou z předních světových divadelních licenčních agentur, která divadlům z celého světa již 67 let uděluje práva na slavná představení z americké Broadwaye i dalších předních scén. Muzikál Tarzan získal licenci MTI a mohl být v Praze uveden díky osobní iniciativě a podpoře Milana Fiľa, majitele investiční skupiny Eco-Investment, jejíž součástí je i Divadlo Hybernia.

Fotogalerie