Světový den úsměvu: Smích a úsměv zlepšuje zdraví a zkvalitňuje život

04.10.2019 \\ Krása

Úsměv a smích jsou kořením zdraví a rozhodně zkvalitňují a prodlužují život. Je řada výzkumů, které prokazují, že jsou jedním z faktorů, které pomáhají předcházet zdravotním komplikacím a onemocněním jako je infarkt a mozková mrtvice. Přesto však se zejména Češi v dnešní době moc neusmívají, a dokonce se často za svůj úsměv stydí. Proč? Důvodem není to, že bychom byli jen pesimisté a neměli radost ze života nebo dobrou náladu, ale stojí za tím i stav našeho chrupu a stomatologické obtíže.   

České prvenství v „neúsměvu“

Češi stále drží smutné prvenství ve špatné péči o svůj chrup a podceňování preventivních prohlídek. Dalším důvodem je nízké sebevědomí a porovnávání se s ostatními. Zejména ženy v případě, že nemají hollywoodský úsměv si připadají nedokonalé a své zuby spíše skrývají. A co teprve pokud je nemají dokonale rovné, přesně podle aktuálních trendů?

Zuby jako příčina mračení

V takovém případě se pak skutečně téměř neusmívají, hlídají se nebo si při výraznějším úsměvu dávají před ústa ruku a snaží se zakrýt svůj chrup. Výzkumy dokonce prokazují, že 78 % Čechů není spokojena se svými zuby, ať už z hlediska jejich odstínu, nesouměrnosti nebo zubních onemocnění, z toho tvoří 65 % žen a 35 % mužů. Výzkumy dále potvrzují, že daleko větší procento populace považuje za problematičtější nerovné nebo přímo křivé zuby, ale naopak je méně trápí zubní kazy či záněty dásní. Zde je to dokonce 58 % oproti 32 %. Ortodontickou péči totiž ve skutečnosti nepotřebuje jen 10 - 15 % populace. Osob s křivými zuby je v naší populaci 85 % a u 60 - 70 % z nich přímo ovlivňují jejich zdraví, jako je horší možnost čištění zubů, vyšší riziko vzniku zubních kazů i například paradontózy. Převážná většina pacientů tak potřebuje orotodontickou péči primárně z hlediska estetiky, ta ale ve vysoké míře následně ovlivňuje i zdraví celého chrupu. 

Lidé jsou často i v mladší věku přesvědčeni, že tento stav je neměnný a musí se s nedokonalým chrupem smířit. „U naší populaci se stále někteří dospělí domnívají, že v dospělosti se nerovné zuby nedají řešit, že rovnátka jsou určena jen pro dětský chrup, který dovedou napravit, ale ve věku od 18 let a dále je už na veškerou pomoc pozdě. Na druhou stranu, ale si ale také většina dospělých vybaví někoho ze svých vrstevníků, který rovnátka v dospělém věku nosí. A i přesto, že rovnátka zažívají v posledních letech boom se s nimi ne všichni dospělí chtějí smířit a raději dělají, že u nich problém neexistuje,“ říká Ing. Lukáš Kocman, majitel zubní kliniky LK-Stomtologie.

Když k tomu přičteme skutečnost, že většina dospělých si vybaví nevzhledná tvrdá rovnátka, jejichž nošení bolí, na zuby nepřirozeně tlačí a mnohdy ovlivní výslovnost a artikulaci, raději akceptují zuby, které nebudou vypadat jak z filmového plátna, stejně tak i další doživotní omezování, než aby stav svého chrupu začali řešit. Přitom se stále jedná o nejkomplexnější způsob léčby, který dovede řešit většinu problémů. Nehledě na to, že nyní lze tyto problémy řešit i alternativními způsoby, jako jsou neviditelná rovnátka, jejichž užívání stále roste. Představují tak příjemnou alternativu, díky které lze chrup dovést k dokonalosti komfortnější cestou.

Neviditelnými rovnátky k úsměvu nejen při Světovém dni úsměvuMedicína se posunula dopředu ve všech oborech, stomatologii nevyjímaje. Až smutným paradoxem však je, že víme o všech pokrocích při objevování léku na rakovinu, známe její stádia, víme, jak léčit cukrovku, ale o něčem tak blízkém jako jsou naše zuby toho víme minimum.

„Nerovné zuby už dnes pro stomatologii nejsou problémem a dají se řešit i u osob, které mají trauma z viditelných rovnátek a jejich nošení v dospělém věku by jim snížilo sebevědomí nebo jejich společenské postavení. Jsou známy případy, kdy věkový průměr pacientů s neviditelnými rovnátky je i 62 let a nejstaršímu pacientovi je dokonce 80 let. Díky konceptu takzvaných neviditelných rovnátek totiž můžeme úspěšně řešit estetické problémy.  Jedná se o průhledný materiál, přesně připravený přesně na konkrétní chrup, který lze na zuby jednoduše nasadit a postupně je tak fixovat do správné pozice. Materiál je navíc měkký, nezpůsobuje bolest ani nepříjemné tlaky, a navíc jej lze dle potřeby ze zubů sundat a opětovně nandat. V průběhu nošení rovnátek navíc má daný pacient k dispozici hned několik alignerů (neviditelných rovnátek), které postupně mění s tím, jak jeho chrup získává správný tvar. Hlavní bonusem ale stále je estetičnost. Rovnátka jsou totiž opravdu téměř neviditelná, z metru je na nás druhý pouhým okem nezachytí, a v případě, že máme důležitou schůzku, ať už osobní nebo pracovní a nechceme, aby si jich kdokoli všiml, je možné je pro tuto dobu na zubech nemít,“ vysvětluje Lukáš Kocman.

Lze tak říct, že neviditelná rovnátka nejenže dodávají ztracené sebevědomí a dobrou náladu, ale prakticky prodlužují i život. Jak? Úsměvem a smíchem, který si do té doby pacienti s nedokonalým chrupem odpírali.

Proč se usmívat a smát?

  • Dosažení vyššího věku
  • Vyšší fyzická a psychická kondice
  • Prevence srdečních, cévních, mozkových a nervových onemocnění
  • Zvýšení psychické odolnosti
  • Prevence stárnutí pleti a vzniku vrásek
  • Zapojení menšího počtu obličejových svalů než při mračení

Víte, že Světový den úsměvu má své kořeny v roce 1963, kdy malíř a autor reklam Harvey Ball dostal za úkol vytvořit nástroj k povzbuzení morálky zaměstnanců. Během pár minut nakreslil usmívající se tvář, která dala základ nejen Světovému dnu úsměvu, ale i smajlíkům, bez kterých si většina z nás virtuální komunikaci dnes nedovede představit.

Fotogalerie