Chystáte se na dovolenou? Nepodceňte preventivní prohlídku

21.08.2019 \\ Zdraví

Doba dovolených je v plném proudu. Pokud se i vy chystáte vyrazit do zahraničí a užít si dovolenou v Evropě nebo dokonce ve vzdálenějších exotických destinacích, neměli byste jednoznačně podcenit své zdraví. Například byste neměli zapomenout absolvovat preventivní zdravotní prohlídku. Poradíme, na co všechno nezapomenout.

Celý rok se těšíme a šetříme na dovolenou, a když konečně přijde, může nám ji snadno pokazit zdravotní problém. Neponechte proto nic náhodě a vedle všeho ostatního zařizování a si udělejte čas i na preventivní zdravotní prohlídku. „Než se rozjedete na dovolenou, mělo by pro vás být samozřejmostí absolvovat komplexní zdravotní prohlídku. Praktický lékař provede potřebná vyšetření, udělá krevní testy a při posuzování celkového zdraví přihlédne i k cílové destinaci, do které se chystáte,“ vysvětluje MUDr. Vlasta Plachá, praktická lékařka Polikliniky na Národní, a dodává: „Na základě krevních testů získáme detailní přehled o aktuálním zdravotním stavu pacienta. Zjistíme, zda v jeho organismu neprobíhá například zánět nebo infekce, o kterých zatím neví, jestli nemá nízké procento protilátek proti určitému infekčnímu onemocnění, vyskytujícímu se v dané destinaci, nebo zda například jeho štítná žláza či játra nevykazují známky zdravotního problému. Samozřejmostí by mělo být včasné očkování proti chorobám, vyskytujícím se v dané zemi a nepatřícím do našeho spektra běžného očkování.“

Právě preventivní prohlídka tak může výrazně napomoci v odhalení skrytého či počínajícího onemocnění, které tak cestovatel může včas řešit prostřednictvím vhodné léčby. Hlavně se tak ale nevystavuje riziku propuknutí problému na dovolené a dalších komplikací spojených s vyhledáním lékařské pomoci v odpovídajícím zařízení, v němž bude platit jeho Evropský průkaz zdravotního pojištění (běžná kartička pojišťovny) či vyřízením dalších náležitosti s ohledem na cestovní pojištění, které má v ideálním případě cestovatel uzavřeno. Hlavně při cestách mimo EU je to opravdu nezbytné.

K zubaři a pro léky, až pak na dovolenou!

Kromě preventivní prohlídky u praktického lékaře je vhodné absolvovat i prohlídku u stomatologa. Zuby totiž patří k jednomu z nejčastějších problémů, který lidem kazí dovolenou. Neřešený zubní kaz, který takzvaně spí, se totiž vlivem dlouhé cesty, cestování letadlem, extrémních veder a střídání podnebí může probudit a pořádně potrápit. Navíc zubní ošetření v zahraničí je často i s uzavřenou cestovní pojistkou třeba platit v hotovosti a pak řešit proplacení nákladů na ošetření až doma s danou pojišťovnou. Preventivní zubní prohlídka nás tedy může těchto zbytečných komplikací, stresu a administrativy ušetřit.

Samozřejmě bychom neměli zapomenout překontrolovat stav a zásobu našich léků, které užíváme dlouhodobě. „Před dovolenou je třeba mít přesný přehled, jaké léky budeme potřebovat a případně si je nechat předepsat, aby nám vystačily po celou dobu dovolené. Zejména jde o léky na vysoký krevní tlak, cukrovku, srdce, štítnou žlázu, alergii nebo jakékoli jiné, které jsou pro naše zdraví nezbytné,“ doplňuje MUDr. Vlasta Plachá.

Pozor na zákazy dovozu léků v dané zemi…

A nejdůležitější rada na závěr: Nezapomínejte, že v některých zemích mimo EU (například ve Spojených arabských emirátech) mohou být vámi běžně užívané léky v seznamu zakázaných léků pro dovoz do konkrétní destinace. Je proto třeba si nejprve léky ověřit, ideálně na webových stránkách velvyslanectví dané země v ČR nebo na webu Ministerstva zdravotnictví cílové destinace a následně se s lékařem poradit o případné náhradě v podobě medikamentu, který bude mít stejné účinky a pro danou zemi je povolený.

Na prevenci i po dovolené…

Pokud ve velké míře zapomínají cestovatelé na preventivní kontroly u lékařů před dovolenou, mnohonásobně více podceňují ještě kontroly po dovolené. Pakliže je nepotká zdravotní problém nebo úraz, ani je většinou nenapadne nechat svůj zdravotní stav znovu zkontrolovat.

Přitom i kontroly po návratu z dovolených, hlavně těch exotických, jsou více než podstatné. „Preventivní kontrola po dovolené je svobodnou volnou každého pacienta. Za sebe bych ji rozhodně doporučila všem, kteří cestují na kontinenty mimo Evropu. Naše středoevropská střevní mikroflóra se musí vyrovnat s odlišným prostředím, pokrmy a stravovacími návyky, jsme vystavěni jiným hygienickým podmínkám, odlišným podnebným teplotám a přicházíme do kontaktu i s cizokrajným hmyzem. Často si tak můžeme přivézt zdravotní problémy, které zprvu nepociťujeme a mohou se projevit až déle po návratu. Proto bych rozhodně neriskovala a doporučila cestovatelům krevními testy opět zkontrolovat celkový zdravotní stav.  A to dokonce i těm, kteří měli potřebná očkování do dané destinace,“ upozorňuje MUDr. Plachá z Polikliniky na Národní.

CESTOVNÍ LÉKÁRNIČKA

Než zabalíme svůj cestovní kufr a vyrazíme na letiště nebo nastoupíme do auta a odjedeme, je třeba připravit i naši cestovní lékárničku. A co by v ní mělo být?

  • Pravidelně užívané – předepsané – léky (případně jejich ekvivalent pro danou zemi)
  • Opalovací krémy minimálně s faktorem 30 SPF a více 
  • Krémy, masti, spreje či balzámy pro péči o spálenou pokožku 
  • Léky či žvýkačky pro stavy cestovní nevolnosti
  • Speciální aktivní uhlí nebo jiné léky určené k řešení střevních problémů
  • Léky na bolesti
  • Masti a krémy na natažené nebo namožené svaly či modřiny
  • Náplasti různých velikostí – pro případ pádu, odřenin nebo puchýřů či sedřené kůže způsobené nevhodnou obuví
  • Přípravky pro intimní hygienu 
  • Přípravky na popraskanou kůži chodidel nebo mykózy – naše chodidla v létě rovněž trpí, proto by tyto přípravky první pomoci měly být samozřejmosti
  • Léky na bolesti v krku – ani letní virózy a bolesti v krku nejsou výjimkou, proto bychom se měli vybavit i přípravky snižující bolesti a pálení v krku