Švestkový koláč se žmolenkou

19.07.2019 \\ Recepty

Tradiční koláč našich babiček má stále své místo v gastronomii, a to i ve špičkových restauracích.

Ingredience:

750 g vypeckovaných švestek

Těsto:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g světlé špaldové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli

Žmolenka

  • 100  g hrubá mouka
  • 100  g máslo
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka skoříce

Postup:

  1. Do mísy dáme prosetou mouku, je více provzdušněná, kypřící prášek a dobře promícháme, pak přidáme všechny ostatní ingredience patřící do těsta a vymícháme jej ho dohladka.
  2. Těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem, který vyložíme papírem na pečení a na těsto poklademe švestky.
  3. Připravíme si žmolenku – do mouky nastrouháme máslo, přidáme vanilkový a krupicový cukr, špetku nebo dvě skořice a dobře vše, nejlépe rukou, smícháme. Zasypeme jí koláč a dáme do předehřáté trouby péct na 20 minut při teplotě 180 °C.