Jaká malá – velká rizika na vás číhají při zahraniční dovolené?

26.06.2019 \\ Cestování

Zahraniční dovolená a pobyt kdekoli u moře, stále láká. Pro rodiny s dětmi je to skvělá volba, jak strávit třeba jen týden společně a zažít pláže, okusit místní delikatesy nebo poznat krásy vzdálené země. Navíc mořský vzduch i moře jako takové mají blahodárný účinek na naše zdraví a podporují imunitu. Každopádně i dokonalé zdání dovolené v té nejlepší destinaci má svá úskalí a hlavním z nich jsou možná zdravotní rizika. Přece jen, měli bychom myslet na to, že se vydáváme do jiné destinace, s často jinými teplotami, kvalitou stravy a vody a dalšími odlišnostmi, na které na rozdíl od místních nejsme zvyklí. Zjistěte proto společně s námi, na co si dát v jaké destinaci pozor a co nám kde může hrozit. Příprava v pohodlí a bezpečí domova se vyplatí!

Mezi nejčastější země, do nichž se Češi vydávají, patří Bulharsko, Chorvatsko, Španělsko, Itálie, Řecko a z těch exotičtějších i Turecko a Egypt. A jak se říká, „jiný kraj, jiný mrav“, zde platí stoprocentně, ale vedle toho platí i, že jiná země, jiné zážitky, ale také podmínky a samozřejmě i případná rizika.

Z našeho pohledu vidíme často jen výběr země, místa, hotelu a typu stravování, a pak už jen to balení a odjezd na zaslouženou dovolenou. Pokud si ale chcete dovolenou užít maximálně, měly by i naše přípravy bát mnohonásobně důslednější. Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit, aby vás na místě už nic nepřekvapilo.

Než vybereme dovolenou…

Než se skutečně pro místo naší dovolené rozhodneme, měli bychom pořádně zvážit, ověřit si a promyslet několik základních bodů. Ty totiž mohou přispět jak k dovolené, na kterou budeme ještě roky vzpomínat a ukazovat si s rodinou fotky, ale tak k dovolené, na kterou budeme chtít okamžitě zapomenout, jako by ani nebyla. A na co se zaměřit?

Informace o destinaci – Fotky v katalogu cestovní kanceláře nebo na jejím webu vypadají vždy lákavě, ale realita na místě může být mnohdy dost jiná. Vyplatí se proto pořádně zapátrat a ověřit si dostupné informace, jak to v dané zemi chodí. Využít můžeme svých přátel a známých, kteří místo již v nedávné době navštívili nebo si můžeme informace zjistit sami prostřednictvím internetu. Vhodné je hledat hlavně na cestovatelských portálech a vyplatí se navštívit i stránky s recenzemi cestovatelů, protože právě od nich mnohdy získáme cenné rady a nezaujatý postoj a hodnocení daného místa. Pokud si informace ověřujeme sami, je ideální sledovat vše, co pro nás může být na místě zásadní. Tedy na prvním místě bezpečnost dané lokality, stav kriminality a drobných pouličních krádeží, čistotu a udržovanost místa, a pokud jedeme s dětmi, tak i vhodnost destinace pro děti, bezbariérový přístup, například pro kočárek apod.

Informace o hotelu – Ať už si místo ubytování volíme sami, pokud cestujeme na vlastní pěst, nebo jej máme v balíčku dovolené od cestovní kanceláře, je doporučeno se s hotelem seznámit více, než jen z fotografií u zájezdu. Pídit bychom se měli například po webových stránkách hotelu – fakt, zda je hotel má či nikoli může být také jeden z vypovídajících faktorů. Pakliže se skutečně na webové stránky dostaneme, nebo minimálně na profil hotelu na sociálních sítích, zajímat by nás vedle fotek měly i ohlasy návštěvníků, bez ohledu na to, jaké jsou národnosti. Hotely je také možné ověřit přes speciální stránky, které se zaměřují právě na recenze a cestovatelské zkušenosti s místem, hotelem či památkami. Zde můžeme získat cenné rady i v případě, že hotel nemá své stránky. Nalezneme zde také uživatelské fotografie, tedy reálné fotky, které mají skutečnou hodnotu a nebyly nafoceny profesionální fotografem nebo upraveny v grafickém programu.

Místní poměry – Aby se nám dovolená neproměnila v noční můru nebo minimálně nepříjemný zážitek, měli bychom být seznámeni i s místními poměry. Mezi ně nepatří jen bezpečnost, ale i určité mravy země, kterou navštěvujeme. Přece jen, měli bychom myslet na to, že v dané zemi jsme hosty a respektovat místní pravidla. To platí zejména pro exotické destinace nebo muslimské země, kde je za slušné chování považováno něco jiného, než u nás v Evropě. V Egyptě se například nesluší chodit v krátké sukni nebo kraťasech, existují i země, kde ani na pláži by se žena neměla opalovat v bikinách a nebýt příliš odhalena, při vstupu do chrámu nebo mešity je třeba vyzout boty a nepřicházet v kraťasech ani minisukni. Znalostí místních poměrů i národnosti země, do níž přijíždíme, tak předejdeme řadě nepříjemností a nedorozumění, která mohou naší jinak harmonickou dovolenou narušit.

Zdravotní zásady – Vhodné je také si předem ověřit, na co se v dané zemi musíme připravit. Tedy na jaké úrovni je hygiena, zda je voda v hotelu pitná nebo je třeba mít s sebou balenou vodu či jaké místní pokrmy budeme konzumovat. „Středoevropská mikroflóra je velmi citlivá, a tak i strava, která jihoevropským národům nedělá problémy, je nám způsobit může. Pozor je třeba dávat i na něco tak banálního jako je led v nápoji. Ten může být mnohdy připraven i z vody, která není pitná a problém je hned na světě. Samozřejmosti by pro nás už mělo být pravidelné mytí rukou a celková hygiena,“ upozorňuje RNDr. Josef Skalník z For Life & Madaga. Zapomínat bychom také neměli na fakt, že i pokud dodržíme všechny zásady, mohou nás střevní problémy postihnout, a proto je vhodné mít s sebou přibaleny i léky na průjmy či nevolnosti. Chybět nám nesmí ani opalovací krémy a zejména rehabilitační bariérové krémy (např.2Derm Reha Special), které jsou první pomocí při popálení od slunce. Dokážou také pomoci a zklidnit místo po bodnutí hmyzem, což je další z rizik letních dovolených.

Před odjezdem k lékaři?

Zda se před odletem na dovolenou rozhodneme navštívit lékaře a nechat se očkovat závisí na naší cílové destinace. Existují takové, kde očkování není nutné ani doporučené, pak takové, kde není nutné, ale je doporučeno, ale i ty, kde je nutné a kam vás bez platného potvrzení o očkování nepustí. Pokud dovolenou řešíte na poslední chvíli nebo kupujete last minute zájezdy, volit byste měli z prvních dvou možností. A víte, kde je jaké očkování doporučeno a co vám v místě hrozí?

ŠPANĚLSKO

 Očkování není nutné a není ani naléhavě doporučeno, je to tedy na zvážení cestovatele, zda se nechá očkovat či nikoli. Z nejčastějších infekčních rizik pak lékaři jmenují Hepatitidu A, Spalničky nebo Meningokokovou meningitidu.

BULHARSKO

Zde už je třeba brát očkování trochu vážněji. Vyloženě doporučované očkování je proti Hepatitidě A a je třeba jej absolvovat nejpozději týden před doletem. Z dalších očkování, která nejsou nutná ani naléhavě doporučovaná je to například Břišní tyfus, Hepatitida B, Záškrt nebo Spalničky.

ITÁLIE

V Itálii naopak není žádné očkování nutné nebo naléhavě doporučované. Před odjezdem či odletem je možné z vlastní vůle absolvovat očkování proto Hepatitidě A a Spalničkám.

CHORVATSKO

I Chorvatsko patří z hlediska infekcí mezi relativně bezpečné země, a tak není očkování nutné ani naléhavě doporučené. Je však lepší se nechat očkovat proti Klíšťové encefalitidě, zvláště pokud budeme při dovolené hodně cestovat. Očkovat se také můžeme nechat proti Hepatitidě A a Spalničkám.

ŘEČKO

V Řecku i na jeho ostrovech také nehrozí příliš velké infekční riziko, pokud se ovšem cestovatelé chovají zodpovědně a nejdou takzvaně problému naproti. Před odletem není povinné ani naléhavě doporučené žádné očkování, přesto se cestovatelé mohou očkováním chránit proti Hepatitidě A, B nebo Spalničkám.

TURECKO

Turecko patří k zemím, kde už je třeba se mít více na pozoru. Země sice nevyžaduje ke vstupu žádné očkování, ale cestovatelům jsou doporučovány například vakcíny proti Břišnímu tyfu, Hepatitidě A a B, Vzteklině, Záškrtu nebo Spalničkám. A pochopitelně je třeba mít platné očkování proti Tetanu.

EGYPT

Dovolená v Egyptě představuje už trochu jiná rizika a tak jsou naléhavě doporučována i některá z očkování. Je to především vakcína proti Žluté zimnici, kterou je třeba aplikovat 10 dní před odletem. Dále proti Břišnímu fytu, kterou bychom měli dostat dva týdny před odletem a proti Hepatitidě A, kterou stačí aplikovat jen týden před odletem. Doporučeno je i očkování proti Vzteklině, Záškrtu, Spalničkám, Hepatitidě B, Dětské přenosné obrně nebo Meningokoku.

Užijte si letošní dovolenou na maximum, nezapomeňte na vaší vlastní KáPéZetku, ve které by neměly chybět léky na střevní problémy, opalovací krémy, obvazy, náplasti, ale i bariérové krémy.

Dovolenou volte s rozvahou a uvážením a uvidíte, že nešlápnete vedle.

 -ln-

Fotogalerie