Nejlepší výživa pro zdravé kosti

28.06.2019 \\ Zdraví

Většina z nás ví, že pro silné kosti je potřeba přijímat ve stravě dostatek vápníku a vitamínu D. Jenomže to není zdaleka všechno, co pro správnou výživu kostí naše tělo potřebuje. Pojďme se podívat na další látky, bez kterých se neobejdeme.  Prozradíme vám i to, kde je najdete.

Číslo jedna je bezesporu zmiňovaný vápník, který se v lidském těle vyskytuje nejvíce, obsahují ho hlavně kosti a zuby. Jeho vstřebávání z potravy pomáhá vitamín D. Tyto dvě látky společně tedy tvoří nejdůležitější dvojici pro zdravé kosti. Mezi další velmi důležité látky patří fosfor, hořčík, draslík nebo vitamín C.

Živiny důležité pro zdraví velkých kostí

Kost je živá, rostoucí tkáň složená ze dvou částí, měkké uvnitř a velmi tvrdé na povrchu. Vnitřní část je z kolagenu a bílkovin, zatímco povrch kosti tvoří vápník a fosfor. Kromě bílkovin, vápníku a fosforu existují však ještě další živiny, které podporují zdraví kostí.

Vápník

Vápník tvoří asi 2 % celkové tělesné hmotnosti a většina z nich je uložena ve vaší kostře, zbytek je pak v zubech. Zdrojem vápníku je především mléko a mléčné výrobky (jogurt, tvaroh atd.), mandle, zelená listová zelenina.

Fosfor

Fosfor je druhým nejčastějším minerálem v těle. Spojuje se s vápníkem, aby vytvořil krystalickou strukturu kosti. Společně s vápníkem je zodpovědný za pevnost kostí.

Fosfor je v mnoha různých potravinách a většina lidí ho přijímá z potravy dostatek. Mezi hlavní zdroje patří mléko, ryby, drůbež, maso, fazole, ořechy, semena a celá zrna.

Vitamín D

Vitamin D je pomáhá tělu absorbovat vápník z trávicího traktu. Najdete ho v mastných rybách, játrech a některých obohacených potravinách. Mnoho lidí však nepřijímá dostatek vitaminu D, je proto nutné doplňovat ho prostřednictvím doplňků stravy.

Hořčík

Hořčík stimuluje tvorbu hormonu kalcitoninu, který pomáhá přemisťovat vápník z krevního oběhu do kostí. Dále pomáhá přeměnit vitamín D na jeho aktivní formu, která zase podporuje absorpci vápníku. Obsahuje ho především zelená listová zelenina, fazole, ořechy, semena a celá zrna.

Draslík

Draslík pomáhá udržovat rovnováhu vápníku v těle a pomáhá snižovat ztrátu vápníku v moči.

Draslík je v melounech, rajčatech, banánech, broskvích, pomerančích, listové zelenině, sladkých bramborách, fazolích.

Vitamín C

Vitamin C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, proteinové matrice kostní tkáně. Obsahují ho citrusové plody, brokolice, rajčata, jahody, kiwi, paprika, zelená listová zelenina.

Bor

Bor je minerál, který podporuje využití jiných živin pro stavbu kostí, včetně hořčíku, fosforu a vitamínu D. Bor obsahuje sušené ovoce jako švestky, rozinky a meruňky, arašídové máslo a avokádo.

Fotogalerie