Celulitida: Kde se bere novodobý strašák žen

31.05.2019 \\ Krása

Jaro nás sice těší svými prvními paprsky, pokud se ale na našem těle během zimy usadila přebytečná kila v podobě tukových zásob. Jaro je za pár týdnů pryč a léto, dovolená - sezóna plavek, šatiček, sukní a kraťasů klepe na dveře. A možná nás dokonce víc než kilo sem, kilo tam bude trápit nezformovaná postava, povislá, nezpevněná stehna a celkově problematické partie břicha, boků, hýždí a nohou.

Vlastně jsme ve zkratce popsali celulitidu, onemocnění, které dokáže srazit sebevědomí žen v období léta na minimum. Co je ale celulitida doopravdy, kde se bere a lze proti ní bojovat? Trápí většinu žen, a to dokonce i těch štíhlých. Souvisí totiž také se špatným pitným režimem a následným zadržováním vody, nedostatečným prokrvením, genetikou a špatnou životosprávou, takže celulitidu lze zařadit i mezi civilizační choroby. Nepravidelný režim, stejně jako stravování a stres ji zcela zásadně neblaze zhoršují.

Jak bojovat s celulitidou

„U celulitidy, stejně jako u řady jiných problému, obecně platí, že je třeba s ní bojovat, ještě, než začne. Jednoduše řečeno, chovat se tak, aby k jejímu propuknutí vůbec nedošlo.  Každý organismus je sice individuální a reaguje trochu jinak, svoji roli hraje genetika a dědičné predispozice,“ říká RNDr. Josef Skalník z For Life & Madaga.  Rozhodně lze ale vytipovat a nalézt několik pravidel, jak o tělo pečovat.

Správná životospráva – v první řadě bychom měli dbát na správnou životosprávu. S tou souvisí nejen vyvážené stravování a pravidelná strava, například ve formě několika menších porcí jídel denně, ale zejména pravidelný a vydatný pitný režim. Právě nedostatek tekutin je pro celulitidu, ať už pro její vznik, tak i její léčbu, zásadní. Při špatném pitném režimu je naše tělo dehydrované, a tak proti tomuto stavu bojuje zadržováním vody. Člověk tak tímto nejen přibírá na váze, ale celkově vypadá otekle, a právě v problematických partiích je to viditelné zřejmě nejvíce. Navíc nefunguje dostatečně cirkulace tekutin, což jen stav celulitidy zhoršuje.

Dostatek pohybu – s životosprávou přímo souvisí i pohyb, respektive v dnešní době spíše jeho nedostatek. I když jsme často maximálně vytíženi, vždy bychom si měli najít alespoň 15 minut sami na sebe, kdy si jdeme zaběhat, projít se nebo jen prostě strávíme chvilku na čerstvém vzduchu. I tyto drobné aktivity působí na náš organismus jako balzám, dokáží ho nastartovat nebo třeba i zrychlit metabolismus, což je v tomto případě pro nemoc také zásadní.

Péče o sebe – žijeme v době plné stresu. Toho se asi jen tak nezbavíme, ale měli bychom se ho naučit alespoň minimálně redukovat. Jinak řečeno, na chvíli se zastavit, udělat si čas sami pro sebe a odreagovat se. Ať už třeba jen odpočinkem a takzvaným vypnutím mysli, nebo vybitím stresu třeba při nějakém sportu či cvičení nebo návštěvou nějakého masérského salonu. Masáže jsou pro organismus přínosné, a pokud navíc zvolíme například určitou formu lymfatických masáží, dokáže nám pomoci v boji s nemocí, rozproudit lymfatický systém a napomoci i vhodné mikrocirkulaci.

Domácí péče jako základ

Při boji s celulitidou bychom neměli zapomínat ani na vhodné kosmetické přípravky, pravidelnou péči o problematické partie a vlastní domácí masáž. Byť se to na první pohled nemusí zdát, i tato zdánlivě drobná péče dokáže dělat pořádné pokroky, ať už v prevenci nebo při redukci známek nemoci.

Vhodná je masáž správnými přípravky, ideálně po cvičení nebo horké sprše. Sprcha totiž dokáže nastartovat a rozproudit lymfatický systém a správnou formou masáže, v kombinaci s vhodným přípravkem, veškeré pozitivní účinky jen znásobíme (např. s Anti Cellulite SPA, For Life & Madaga). Při výběru přípravku proti celulitidě je třeba věnovat pozornost složení a účinný látkám, doporučovány jsou například účinné látky z mořských řas, které jsou právě na celulitidu jedny z nejúčinnějších na světě. Takzvané selegované látky z mořských řas totiž dokáží zvýšit uvolňování tuků a zároveň omezit ukládání rezervních tuků, zabránit nadměrnému hromadění vody v buňkách a podpořit mikrocirkulaci.

Masáž je vhodné provádět krouživými pohyby v oblasti stehen, hýždí, břicha a boků. Vhodná je aplikace ráno a večer, minimálně po dobu 14 dní. Při intenzivní kůře je doporučeno provádět tuto péči po dobu 3 měsíců.

Tuto formu domácí péče je možné doplnit například lymfatickými masážemi, ať už ručními nebo přístrojovými, dále třeba kavitací, laserovou lipolýzou nebo anticelulitidními zábaly.

4 stupně onemocnění

Na první pohled ji sice zaznamenáme vizuálně, kdy působí neesteticky, ale zde se jedná už jen o viditelný důsledek nemoci, která začíná v organismu, respektive v podkožních tkáních. Vzhledem k tomu, že se zvětšené nebo nerovnoměrné tukové buňky dostávají k povrchu kůže, stává se nemoc viditelnou. Celulitidu lze z hlediska jejího vývoje a stavu rozdělit na 4 stupně.

  1. stupeň celulitidy – počínající fáze. Onemocnění ještě není znatelné na první pohled, pokožka působí hladce a celistvě. Zaznamenat ji můžeme jen při stlačení kůže, například na stehnech při sezení nebo takzvaným štípacím testem, kdy kůži úmyslně stlačíme, abychom pozorovali podkožní tkáně. Pokud při těchto testech zaznamenáme nerovnoměrně hladkou strukturu, je téměř jisté, že v našem organismu se rodí právě toto onemocnění.
  2. stupeň celulitidy – první známky onemocnění. Celulitida začíná být pozvolna vidět i pouhým okem. Projevuje se zatím jen ve stoje, při chůzi nebo sezení. K tomu, abychom si ji všimli, však už není potřeba kůži stlačovat, ale je viditelná při napínání svalů a vaziva. Naopak při jejich povolení, jako je například leh, známky celulitidy mizí.
  3. stupeň celulitidy – zřetelné známky onemocnění. Celulitida je jasně viditelná při stoji, sezení, chůzi, ale i vleže při povolené kůži a svalech. Nerovnosti pokožky jsou silně zřetelné, prohlubně jsou výrazné a nelze je zamaskovat. Partie postižené celulitidou jsou na dotek citlivé a i pouhým dotekem lze nahmatat výrazné hrbolky v podkožním vazivu. Kůže v postižených partiích může být také při doteku chladná a bolestivá, což je další známkou nedostatečného prokrvení těchto částí těla.
  4. stupeň celulitidy – nejtěžší forma onemocnění. V této poslední fázi onemocnění se nemoc z estetické formy přesouvá do ryze zdravotních otázek a tématiky. Pokožka postižených partií je napjatá a tuhá. Jsou na ní patrny hluboké nerovnosti, které mohou být i několikacentimetrové, a to ve všech polohách a při všech aktivitách organismu. V této fázi nemoci se často nejedná už jen o samotnou celulitidu, ale často se k ní přidávají i jiné zdravotní problémy, jako je třeba nadváha a obezita až po překyselení organismu nebo závažnější onemocnění související s játry, metabolismem a stravováním. V tomto případě je už nezbytně nutné řešit problémy s lékařem, protože by mohly vyústit v daleko závažnější postižení.

Léto se skutečně už blíží mílovými kroky a je jen na vás, jak ho přivítáte. Pokud máte pocit, že na vaší postavě je co zlepšovat, tak hurá do toho! Začít včas se vyplatí a uvidíte, že nebudete litovat!

Celulitida, jinak nazývána pomerančová kůže je stav, kdy se zvětšené tukové buňky dostávají k povrchu kůže. Dochází k tomu jednak na základě hromadění tukové tkáně, ale také kvůli stárnutí podkožního vaziva.

Fotogalerie