Proč Neckář místo „Stín katedrál“ zpíval v divadle něco jiného?

18.05.2019 \\ Magazín

Václav a Jan Neckářovi a skupina Bacily vyprodali beznadějně divadlo v Mariánských Lázních. Koncert měl ale hlubší smysl. Během večera zde moderátor a průvodce akce, herec Petr Batěk pokřtil potřetí svou knihu veršů Mezi svými rýmy a bratři u toho samozřejmě nechyběli. A co víc, nesmrtelný zpěvák místo „Stín katedrál“ zpíval „Stín kolonád“. A nebylo by to proto, že by si spletl text!

Vloni Václav Neckář oslavil v Mariánských Lázních své 75. narozeniny. Herec Petr Batěk koncertem provázel a tam vznikl nápad, že jakmile bude na světě jeho už 3. sbírka veršů, bratři Neckářovi rozhodně nemohou chybět. Batěk také napsal pro Neckáře báseň, kterou nazval „Stín kolonád“… a Neckář taky souhlasil, že pokud bude zpívat v lázeňském prostředí, namísto Stín katedrál vymění za Stín kolonád, a hned se nápad ujal.

Kromě nich, autora knihy Mezi svými rýmy, nakladatele Pavla Mészárosze nechyběl na jevišti ani kněz Josef Hausar, který popřál knize mnoho čtenářů a sám prohlásil, že kniha ilustrovaná malířkou Michaelou Žemličkovou, stejně jako verše uvnitř jsou krásné.

„Jsem velmi rád, že se to podařilo a Václav s Honzou Neckářovými v průběhu koncertu tuto knihu, která i pomáhá, spolu s dalšími pokřtili. Moc si toho vážím. A čím více se té knihy prodá, tím větší částkou přispějeme," uvedl autor publikace, herec a moderátor Petr Batěk.

 Výtěžek z knihy Mezi svými rýmy jde totiž na pomoc mladému florbalistovi Radku Zelinkovi, který po loňském útoku Ukrajince na ulici v Plzni bojoval o život a přišel o nohu. S nepřízní osudu bojuje a statečně rehabilituje.

Kromě toho se během koncertu předával také šek na 60 tisíc korun rodičům handicapovaného Danečka, který předal partner večera MUDr. Ashraf Abu Taha. „Já jsem moc rád, že u tak hezkých věcí můžeme s Honzou a kapelou být. Vždyť pomáhat druhým je tak hezká věc,“ poznamenal Václav Neckář.

Toho pak skoro k slzám dojala na pódiu mladá zpěvačka Anna Gálisová, která mu zazpívala Ave Maria. Zpěvák ji objevil v březnu při svém koncertě v klášteře Teplá u Toužimi a byl naprosto okouzlen. „Já bych Tě poprosil, Aničko, kdybys mi jí zase zazpívala," požádal zpěvák dívku.

Petr Batěk, který nedávno dotočil nový seriál Tomáše Magnuska Čechovi a točil i seriál pro TV Prima Tísňová linka, kromě tištěné verze knihy připravuje s Libuší Švormovou, Kristýnou Janáčkovou, Ladislavem Frejem, Ladislavem Županičem a dalšími kolegy audio, která vyjde na podzim. A i její výtěžek půjde na pomoc mladému sportovci.

Foto: Yvette Zikmundová

 

Fotogalerie