Nejlepší stavby Jihomoravského kraje za rok 2018 vyhlášeny

06.05.2019 \\ Design/Domov

Nejlepší projekty jihomoravských stavebníků se ve čtvrtek 25. dubna slavnostně představily v reprezentativních prostorách auly Fakulty stavební na VUT v Brně při vyhlášení 17. ročníku prestižní soutěže Stavba Jihomoravského kraje 2018. Odborná porota určila vítěze v celkem v 6 kategoriích.

Mezi vítězné a bezesporu pozoruhodné stavby patří například Bowling Brno – sportovně společenský areál na ul. Líšeňská, bytový dům Ryolit na ul. Mlýnská, rekonstrukce paláce opata žďárského na Zelném trhu nebo stavba zvýšení traťové rychlosti v úseku Kuřim-Tišnov a další. Cílem soutěže je propagovat místní projektové, dodavatelské a investorské subjekty. Vyhlašuje ji Svaz podnikatelů ve stavebnictví v Jihomoravském kraji pod záštitou Jihomoravského kraje. Odborná porota, v čele s rektorem VUT v Brně Petrem Štěpánkem, letos vybírala z opravdu rekordního počtu – celkem se soutěže zúčastnilo 40 staveb v sedmi kategoriích. Porota, jako již tradičně, určila vítěze v 6 z nich – účastníci kategorie sedmé, stavby realizované mimo území JMK, získávají čestná uznání.

Ocenění si z rukou hejtmana p. Bohumila Šimka a další vzácných hostů převzalo také 7 studentů, jejichž práce byly oceněny v rámci soutěže O nejlepší studentskou a doktorskou práci z oblasti stavitelství. Tato soutěž je organizována ve spolupráci s Fakultou architektury a Fakultou stavební VUT v Brně. Zde byla konkurence také značná – celkem bylo do soutěže přihlášeno 31 prací.

1) Stavby občanské vybavenosti

Tady porota využila práva, dle regulí soutěže, udělit 2 první místa bez rozdílu pořadí. První místa získaly stavby Bowling Brno, sportovně společenský areál na ul. Líšeňské v Brně a víceúčelové tělovýchovné zařízení v Brně – Žabovřeskách. Bowling Brno je velkorysé sportovní centrum, které kromě 20 nejmodernějších drah nabízí také beach volejbal, unikátní adventure golf nebo venkovní šachy. V druhém případě jde o novostavbu tělocvičny při ZŠ Sirotkova, která zaujala svým začlením do okolní zástavby a také technickým řešením. Stavba ukrývá 2 tělocvičny umístěné nad sebou.

2) Bytové stavby

Porotci vybrali jako vítěze Bytový dům Ryolit na ulici Mlýnská v Brně, který zaujal především svou odvážnou architektonickou formou a řešením celé stavby na stavebně složitém pozemku.

3) Průmyslové a technologické stavby

Vítězný objekt – areál firmy Walter, se nachází na okraji kuřimské průmyslové zóny a vyniká především náročností provedení, kvalitou a zpracováním. To vše související s modernizací výroby a zlepšením pracovních podmínek zaměstnanců.

4) Dopravní a inženýrské stavby

Mezi dopravními stavbami tentokrát nejlépe umístila „Zvýšení traťové rychlosti v úseku Kuřim – Tišnov“ s cílem zvýšení rychlosti ze stávajících 100 km/h na 120 km/h. Zahrnovala také kompletní obnovu dopravní infrastruktury, sanaci mostů a železničních podchodů a vybudování nových přístupů na nástupiště.

5) Rekonstrukce staveb a objektů

Jako nejzdařilejší rekonstrukci vyhodnotili porotci obnovu paláce opata Žďárského kláštera na Zelném trhu v Brně. Tato památkově chráněná historická budova známá jako Lídlův dům prošla kompletní a citlivou rekonstrukcí a mimo jiné se může pyšnit největší vertikální květinovou stěnou v České republice.

6) Vodohospodářské a ekologické stavby

Zde porotu nejvíce zaujala stavba Brno, Koliště I – rekonstrukce kanalizace a vodovodu a rekonstrukce prodloužení ulice Milady Horákové v úseku Koliště – Rooseveltova. Rekonstrukcí stávající kanalizace a vodovodu se zvýšila kvalita přepravy odpadních vod a pitné vody v daném místě a snížilo se riziko vzniku poruch. Zajímavostí je, že stavba probíhala za plného provozu stávající kanalizace a domovních přípojek.

7) Stavby mimo území Jihomoravského kraje

V této kategorii bylo přihlášeno 5 staveb. Je určena pro subjekty z Jihomoravského kraje, které staví mimo jeho území. V této kategorii se pořadí nestanovuje, čestná uznání tedy získaly tyto projekty: Modernizace a intenzifikace ČOV a ČS Uherský Ostroh; Bytové domy Nová Okružní, Werichova 4, 6, Prostějov; DPS Zahradní město, modernizace lůžkového fondu domova pro seniory v Praze; Sportovní hala Jeseník; Přístavba ZŠ Tupolevova, Praha 18

Zvláštní cenu vyhlašovatele soutěže, Svazu podnikatelů ve stavebnictví v Jihomoravském kraji získala Líheň ryb – Velký dvůr, Pohořelice. Cenu časopisu Stavebnictví, mediálního partnera soutěže, obdržel Obytný soubor Brno – Vídeňská 18, 18a, 18b, 20, 20a, 22, 22a, 22b, 22c, 22d. Poslední a také již tradiční cenou byla cena hejtmana Jihomoravského kraje. Tu získal Polyfunkční dům A1 – II. Etapa, Maloměřické nábřeží.

Součástí soutěže Stavba Jihomoravského kraje byla také Soutěž o nejlepší studentskou a doktorskou práci z oblasti stavitelství, kterou vyhlašuje SPS v JmK, spolu s Fakultou architektury a Fakultou stavební Vysokého učení technického v Brně. Její výsledky jsou uvedeny v příloze níže.

Více informací lze získat na www.stavbajmk.cz.

Fotogalerie