Síla přírody a byliny v kosmetice

28.03.2019 \\ Krása

Příroda má skutečně zázračnou sílu. Dokáže dodat energii, povzbudit mysl, aktivovat pozitivní náladu, uvolnit, a nakonec i léčit. Vždyť čínská medicína je po staletí založena jen na přírodě, bylinkách a dalších čistě přírodních surovinách, a jak je vidět, funguje skvěle. I to je důvod, proč se k přírodě vracíme čím dál častěji, a to nejen ve formě životního stylu a stravování, ale třeba i v léčbě onemocnění, podpoře zdraví a péči o pleť.
Jak se ale říká, všeho s mírou! Příroda a přírodní suroviny dokážou skvěle pomáhat a řešit potíže, u kterých vše ostatní selže, ale vše musí vycházet z reálného základu a znalostí odborníků.
A co teprve, když jde o pleť! Její stav totiž chceme podpořit, posílit ji a dodat potřebnou výživu a ochranu, a ne naopak narušit a zhoršit.
Přírodní kosmetika a nejrůznější bylinné složky jsou skvělé, ale většinou méně je někdy více. Poznejte proto přírodu blíže a odhalte byliny, se kterými se můžete v kosmetice setkat.

Dostat z těla pryč veškerou chemii je snem asi každého z nás. Nechceme už nechat svůj organismus ovlivňovat nejrůznějšími chemickými látkami a konzervanty, ale naopak snažíme se hledat rovnováhu a přirozenost, třeba právě v přírodě, květinách, bylinách nebo bio surovinách.
Člověk z přírody vzešel, tak proč se k ní znovu nevrátit? Léčivé a posilující účinky celé řady bylin jsou dávno jasně prokázány, a tak se vedle nejrůznějších mastí začaly dostávat i do kosmetiky, třeba té pečující.

Dnes už se můžeme setkat s nespočtem kosmetických přípravků obsahujících léčivé rostliny, byliny, květiny i výtažky z dalších přírodních surovin. Ale i zde se musíme mít na pozoru. Příroda má skutečnou sílu a při špatném výběru nám takové přípravky mohou naopak ještě více uškodit. Při výběru a nákupu přírodní kosmetiky bychom tak měli být ostražití.

Zaměřit bychom se měli na původ přírodních surovin, ověřit si například, kde byly pěstovány, v jakém prostředí, jak byly ošetřovány a jestli do nich například při hnojení a ošetření nemohla vstoupit chemie. Zajímat by nás měl i jakýsi rodokmen použitých bylin. Stále totiž platí, že by měly mít jasný a prokazatelný původ. Někdy se totiž například pod hezky znějícím názvem, jako třeba přírodní éterické oleje, může skrývat chemie nejasného původu, která nám pak dokáže způsobit nejeden problém. A hlavně, nedokážeme zjistit, jaké látky tak do těla skutečně dostáváme.  

Přírodní kosmetika s mírou…

Možná nejtěžší otázkou a rizikem při výběru kosmetiky, zejména té přírodní, je fakt, jak nám ve finále sedne. Skvělé účinky daných přírodních složek, dokonalé recenze a zkušenosti ostatních, ověřené a prokazatelné složení bez stop chemie, to vše je krásné, ale lidský organismus je unikát a nikdy předem nevíme, jak bude reagovat. Stejně jako neexistují dvě stejné osoby, i naše tělo může reagovat zcela odlišně, než  jak jsme čekali, a to nejen my, ale i výrobce.

Další věcí, která v souvislosti s přírodní kosmetikou přichází do hry a může jí negativně zamíchat, je dnešní rychlá doba a civilizační choroby, mezi které patří třeba i alergie. Jen si vzpomeňme, kolik osob v našem okolí trpí s přicházejícím jarem, v období, kdy vše kvete a všude v ovzduší je plno pylu i aromatických látek.
Tento jinak krásný čas je pro alergiky utrpením. Nic ovšem neříká, že pokud trpíme alergií na pyly kvetoucích rostlin, nesnese naše pleť přírodní kosmetiku, ale i naopak. Nikdy jsme nemuseli bojovat s žádnou alergií, ale v okamžiku, kdy svojí pleť ošetříme přírodní kosmetikou, nastane ten pravý kolotoč. Podrážděná zarudlá pleť, vyrážky, praskání nebo vznik dalších nedokonalostí, i tak může vypadat alergie.

Přes to všechno je vhodné mít alespoň v obecné rovině povědomí o bylinkách a přírodních složkách v kosmetice. Vědět, s čím se v přípravcích můžeme setkat, jaké látky jsou z hlediska alergií rizikové a u jakých si můžeme být téměř jisti snášenlivostí. Seznamte se proto s drobným přehledem a zjistěte, kterým bylinám se raději vyhnout, pokud přece jen patříte k rizikové skupině s citlivou pletí nebo trpíte alergiemi i jinými kožními problémy.

Nejpoužívanější byliny v kosmetice

Heřmánek
Téměř zázračná a léčivá květina. Ne nadarmo má proto druhové jméno lékařský. Dokáže skvěle podpořit trávení a zlepšit zažívací potíže. Je také celkově protizánětlivý a působí i jako prevence infekcí. Zklidňuje také centrální nervový systém a pomáhá odplavit stres. Vhodné je jeho užití ve formě čajů, ale třeba i kožních zábalů nebo koupelí. K jeho nevýhodám bohužel patří relativně vysoké procento alergických uživatelů, proto se příliš nedoporučuje jeho aplikace ve formě pleťových krémů, kdy by mohl podráždit citlivou pokožku. Naopak ve formě krémů na ruce a tělo je relativně oceňovaný a žádaný.

Arnika
Chráněná léčivá bylina s všestrannými účinky. Podporuje dokonce i účinek antibiotik a pomáhá při onemocnění dýchacích cest. Má také výrazně hojivé a protizánětlivé účinky, podporuje rychlé hojení ran, pomáhá při vstřebávání modřin a kožních podlitin. Arnika se vyznačuje vysokou mírou snášenlivosti i u osob s problematickou nebo citlivou pletí, a tak je častou součástí pleťových krémů. Skvěle pomáhá s léčbou akné, pleť celkově čistí a zabraňuje dalšímu rozvoji kožních problémů a zánětů.

Třezalka
Téměř multifunkční a zázračná bylina, která kvete v červnu. Výborně působí na nervovou soustavu, dokáže zklidnit napjatý organismus a pomáhá i při zánětech nervů. Přináší také rychlou pomoc při kožních rankách, odřeninách nebo třeba spáleninách od slunce. Díky svým zklidňujícím účinkům je dobře snášena a navíc se vyznačuje vysokým hojivým efektem.

Žen-šen
Původně asijská bylina, která vešla do povědomí jako elixír věčného zdraví a mládí. Pozitivně působí na oběhovou a nervovou soustavu i žlázy a podporuje také imunitní systém. V podobě pleťových krémů je vhodný pro intenzivní péči, kdy dokáže pleti dodat potřebné živiny a energii a naopak odstranit veškeré zdraví škodlivé látky. Je zároveň relativně dobře snášen u široké populace a je proto doporučován i osobám s problematickou a citlivou pletí.

Dubová kůra
V kosmetice se s ní můžeme setkat většinou ve formě výtažků, což jí ale neubírá nic z jejich pozitivních vlivů na náš organismus.  Má skvělé desinfekční účinky, dokáže dokonce zastavit krvácení a je vhodná i k dlouhodobému ošetření kožních ran jako jsou třeba bércové vředy nebo kožní poranění. Pomáhá například i při paradentóze a zánětech dásní. V pečující kosmetice je pak součástí krémů a přípravků na problematickou pleť a skvělé výsledky má například při potížích s akné a mastnou pletí, kdy dokáže přebytečný maz kvalitně redukovat.

Z bylin a přírodních složek kosmetiky si tak lze skutečně vybrat. A možná spíše než na přírodní kosmetiku jako takovou je vhodnější zaměřit se na konkrétní problém, který řešíme a dle něj volit vhodné produkty. Můžeme tak lehce předejít řadě komplikací, které by nám přílišné kombinování přírodních složek a kosmetiky mohlo přinést.

Tipy pro Vás

Příroda skutečně léčí! Stačí jen sáhnout po správných bylinkách a dalších přírodních surovinách a naše pleť to náležitě ocení. Přinášíme vám tipy na kosmetiku, které přijde za všech okolností vhod a která je skutečně bezpečná.

Třezalka a meduňka pro krásnou pleť
Hydro-nutritive tonic – jemné dočištění a hydratace

Hydratační vyživující tonikum jemně dočišťuje pleť od zbytku nečistot a líčidel. Pleť zároveň zjemní, příjemně osvěží a dodá ji také hydrataci. Obsahuje meduňku lékařskou a třezalku tečkovanou,
které pleť skvěle posílí a zajistí výživu. Tonikum je vhodné pro zralou a suchou pleť. www.forlifemadaga.com

Konec problémů díky arnice a šalvěji
Control gel-maska – pro problematickou a mastnou pleť

Příjemná gelová maska s posíleným složením je dokonalou zbraní v boji s problematickou, mastnou a aknózní pletí. Obsahuje šalvěj, arniku horskou a dubovou kůru, díky kterým eliminuje kožní maz a předchází vzniku akné. Zároveň pleť skvěle sjednotí a zbaví nedokonalostí.
www.forlifemadaga.com

Žen-šenem ke kráse
Balance krém –
pro posílení a osvěžení pleti

Je ideální pro smíšenou a normální pleť. Obsahuje extrakty z kořene žen-šenu, černého bezu, ale také panthenol a vitamíny. Pleť celkově posiluje, osvěžuje a dodává ji potřebný vitamín C. www.forlifemadaga.com

Fotogalerie