Louis Garrel uvedl svůj film Věrní nevěrní, Bille August převezme Kristiána

26.03.2019 \\ Film/TV

Francouzský herec a režisér Louis Garrel dorazil do Prahy, aby na Febiofestu uvedl svůj autorský film Věrní nevěrní, který byl s úspěchem prezentován v oficiálním výběru na MFF v Torontu a na dalších významných festivalech. Na scénáři spolupracoval se scenáristou Jean-Claudem Carrièrem, do snímku obsadil svou ženu Laetitiu Castu a dceru Johnnyho Deppa Lily-Rose Depp, sám pak ztvárnil hlavní mužskou roli. Po Febiofestu vstupuje Garrelův snímek do českých kin 4. dubna, distributorem je společnost Film Europe.

„Ten film je vlastně takovým mixem thrilleru, romantické komedie a dramatu. Se scénáristou Jeanem-Claudem jsme chtěli, aby každá scéna překvapila, chtěli jsme si hrát s divákem, aby netušil, co se stane v další scéně. Chtěli jsme, aby se lidé smáli. A na první projekci jsme pak čekali, jestli to tak bude. Když totiž točíte francouzský film a používáte „francouzský vtip“, nikdy nevíte, jak bude reagovat publikum v jiných zemích. Když jsme měli projekci na festivalu v Torontu a po dvou minutách jsem ze sálu slyšel smích, byl jsem šťastný. A jsem zvědavý, jak budou na film reagovat diváci tady, v České republice,“ svěřil se herec a režisér, který dnes v 19:00 uvede premiéru snímku v rámci Febiofestu v CineStar Anděl.

Febiofest má za sebou první polovinu, ve které přivítal mnoho zahraničních tvůrců, uvedl velké množství premiér a zahájil Industry dny pro filmové profesionály. Druhá část festivalu nyní bude kromě dalších tvůrců patřit zejména významné osobnosti světové kinematografie, dánskému tvůrci Bille Augustovi. Držitel Oscara a dvou Zlatých palem z Cannes na Febiofestu v rámci svého profilu uvede ve středu 27. 3. svůj nejnovější počin Šťastný to muž, který získal nedávno i cenu Dánské filmové akademie za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli pro dánskou herečku Katrine Greis-Rosenthal

Festival v těchto dnech navštíví i další hosté ze skandinávských zemí, kteří v Praze přestaví své nové filmy v rámci sekce Světla severu. Do Prahy přijíždí Isabelle Eklöf, která získala cenu Dánské filmové akademie za nejlepší film pro svůj režijní debut Prázdniny. Diváckým hitem pak bude jistě film o „finském Bobu Dylenovi“ s názvem Drsný život Juice Leskinena, který představí jeho hlavní protagonista Riku Nieminen. Švédská herečka s českými kořeny Tuva Novotny uvede také svůj nový snímek Slepá skrvna. A švédský režisér Marcus Lindeen představí sociologickou studii v dokumentu Raft.

Pondělní večer na Febiofestu bude patřit také filmu slovenského tvůrce Juraje Šlauky s názvem Punk je hned! a televizní sérii České televize Beze stopy  režiséra Víta Karase v hlavní roli s Ondřejem Vetchým. České projekty zastupuje též šestidílná série Všechno je jinak režisérské dvojice Vladimír Škultéty a Jan Prušinovský, ve které se představí čerstvá držitelka Českého lva Eliška Křenková. Ta v seriálu hraje po boku Kryštofa Hádka a Jana Strejcovského. Díky spolupráci Mall.tv a Febiofestu se projekce koná zdarma a proběhne za účasti delegace v úterý 26. 3.

Do Prahy dorazí také Valeria Sarmiento, známá chilská režisérka, střihačka a scénáristka, která spolupracovala na hlavních dílech svého manžela, chilského tvůrce Raula Ruize (Ztracené panství, Klimt, Tajemství v Lisabonu, Noc naproti) a od 70. let žije a pracuje ve Francii, kde se věnuje filmové režii. Na festivalu uvede 27. 3. svůj nový historický film Černý zápisník. Z Velké Británie přijede Peter Strickland, který ve stejný den uvede povídkový horor Průvodce zlem ze sekce Noční cirkus. Z Německa na festival zavítá Marcus H. Rosenmüller se svým snímkem Brankář. A diváci se mohou těšit také na amerického kameramana Alexe Salahiho, který uvede film Amira Naderiho Magická lucerna. Sekci Queer Now zastupí John Butler s filmem Hodinový přítel, a v závěru festivalu dorazí izraelští tvůrci Yona Rozenkier a Or Lee-Tal s filmem Ponor.  

Ve čtvrtek 28. 3. proběhne v CineStar Anděl slavnostní zakončení festivalu, na kterém převezme režisér Bille August cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii. Bude vyhlášen vítěz sekce Nová Evropa, vítěz ceny Amnesty International Febiofest Award a také vítěz soutěže I ty jsi filmařem. Na závěr bude promítán životopisný snímek režiséra Jona S. Bairda o komediálním duu Stan Laurel a Oliver Hardy s názvem Stan a Ollie, který mapuje nepříliš známou poslední fázi jejich spolupráce vedoucí k profesnímu rozkolu dvojice.

Febiofest jako takový však končí až o den později, takže v pátek 29. 3. se mohou diváci těšit na unikátní premiérovou projekci televizní minisérie Vodník režiséra Viktora Tauše. Předposlední řada série z cyklu Detektivové od Nejsvětější trojice představí Kláru Melíškovou v hlavní roli vyšetřovatelky, objeví se zde také Miroslav Krobot, Václav Neužil, Zuzana Stivínová, Lenka Krobotová a další. Umělecká delegace přijde projekt uvést v pátek v 18 hodin.

Festival byl slavnostně zahájen ve čtvrtek 21. března 2019 v Obecním domě v Praze a do této chvíle na něm zaznamenaly velký úspěch především předpremiérové snímky pro děti Mirai, dívka budoucnosti a Mia a bílý lev. Dalšími oblíbenými tituly jsou Arctic: Ledové peklo, Gentleman s pistolí či U brány věčnosti.

Po pražské části festivalu Febiofest pokračuje od 1. do 18. dubna 2019 do dalších 14 měst České Budějovice, Hradec Králové, Plzeň, Beroun, Jihlava, Ostrava, Mikulov, Kladno, Liberec, Děčín, Olomouc, Uherské Hradiště, Chomutov a Zlín. Slavnostní zakončení proběhne tradičně ve Zlíně.

 

Fotogalerie