Stala se chyba! Zmrtvýchvstání Ježíše Krista připadá již na tuto neděli!!!

22.03.2019 \\ Magazín

Velikonoce jsou nejvýznamnějším pohyblivým křesťanským svátkem. Zmrtvýchvstání Ježíše Krista vždy připadá na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti, ale letos to je trochu jinak… Církevní představitelé totiž Velikonoce chybně vypočítali! Astronomické jaro začalo již 20. března ve 22 hodin a 58 minut a úplněk hned následoval 21. března cca v 6 hodin a 15 minut. Ježíš by tak měl být vzkříšen v noci z 23. na 24. března, ale podle kalendáře tomu tak není!

Kde se stala chyba, prý neví ani Dominik Duka, český primas. Česká biskupská konference údajně měla rozeslat pastýřský list informující o přesunu Velikonoc a důležité informace vysílá Radio Proglas i TV Noe a vše by mělo být napravováno i prostřednictvím mimořádného vydání Katolického týdeníku. V Litoměřicích jsou například věřící svoláváni ke zpovědím speciálním cedulí s textem: „Ježíš se blíží!“ Řešením budou i instituty hromadné zpovědi.

Chybu se církev snaží intenzivně napravit. Je však jasné, že odpadne postní neděle označována jako laetare, která je spojena s liturgickými texty o naději na spásu a povzbuzují k radosti. Co říci závěrem? Snad jen to, že nepřipravení věřící jsou sice zaskočení, někteří to ještě ani netuší, ale je již jisté, že letošní dubnové Velikonoce budou vlastně jen pohanským svátkem, na které chybný termín nemá vliv, takže předpokládá-li nějaká dívka či žena, že se letos vyhne vyšlehání pomlázkou, tak se rozhodně mýlí.

Pozor astronomické jaro v roce 2020 přijde 20. březen ve 4 hodiny a 49 minut, k úplňku dojde 8. dubna  ve 4 hodiny a 34 minut.