Španělská zpěvačka Rosalía další hvězdou Colours of Ostrava

08.03.2019 \\ Koncerty/Festivaly

Mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava připravil po Florence + The Machine na letošní ročník další tuzemskou koncertní premiéru. Vůbec poprvé u nás zde vystoupí jedna z největších hvězd současné hudby, španělská zpěvačka Rosalía, která unikátním způsobem spojuje flamenco, elektropop a hip hop.   

K dalším nově potvrzeným jménům patří například dánská zpěvačka MØ, jazzový varhaník a držitel tří Grammy Cory Henry s The Funk Apostles, královna calypso Calypso Rose, izraelské indie-popové duo Lola Marsh, američtí Nahko and Medicine For The People, australští buskeři Pierce Brothers, ukrajinský freak kabaret Dakh Daughters, indie-rockeři Amber Run, gospel-funkoví Tank and the Bangas, na Electronic stage například TOKiMONSTA, Enrico Sangiuliano, Nicola Cruz, Emily Dust nebo David August

„Letošní rok na velkých festivalech patří bez nadsázky právě zpěvačce Rosalía. Jako jedna z hvězd vystoupí například na Primaveře, v Roskilde, Rock Werchter či na Coachelle. Proto jsem ráda, že se nám ji podařilo domluvit i na Colours of Ostrava,” říká na úvod ředitelka festivalu Zlata Holušová. “Je neuvěřitelné, jakým způsobem dokáže tato katalánská zpěvačka spojit flamenco se současnou hudbou a tím tento andaluský hudební poklad šířit po světě. Zároveň můžeme fanouškům slíbit velkou koncertní podívanou - s mnoha tanečnicemi a velkou výpravou,” dodává Holušová.

„Flamenco a elektropop k sobě nepatří” – lépe řečeno dosud nepatřily, dokud se neobjevila Rosalía Vila Tobella. Pětadvacetiletá zpěvačka, skladatelka, tanečnice a producentka tuhle hypotézu bez obav zrušila a hudební poklad Andalusie uvedla bez předsudků do moderního městského kontextu. Promyšleně vsadila na reggaeton, R&B a estetiku hip hopu. Rosalía spolupracovala s venezuelským elektromágem Arcou, Jamesem Blakem a s reggaeton megahvězdou J. Balvinem nazpívala hitovku Brillo. Strávila hodně dnů ve studiu Pharrella Williamse, fandí jí Dua Lipa a po boku má elektro producenta El Guincha, známého díky Björk, které, ještě s Kate Bush, během přebírání dvou Latin Grammy nová globální hvězda děkovala za inspiraci.

 

Rodačka z katalánského průmyslového města Sant Esteve Sesrovires kousek od Barcelony pochází z nehudební rodiny a flamenco pod vedením slavného El Chiquiho osm let poctivě studovala na vysoké škole. „Naučila jsem se vše o tradici, pravidlech, technice a historii. Flamenco ale chápu jako tady a teď. Klasický základ je pro mě důležitý, dál chci být svobodná. Není mým záměrem měnit status quo žánru, zpívám flamenco ze své perspektivy a je pro mne absolutně nutné dělat to po svém. Vím, že tím riskuji, jinou možnost ale nemám.“ V expresivním hlasu má Rosalía syrovost a touhu a flamenco nebere za pouhý trik k upoutání pozornosti, její zásadní devizou je přirozenost. Často koncertuje s velkými flamenkovými španělskými mistry, kterým dokáže být rovnocenným partnerem. „Rosalía má hlas starého flamenkového zpěváka a moudrost neodpovídající jejímu věku. Je naprostým opakem umělce stvořeného showbyznysem. Je autentická a originální,“ řekl o ní režisér Pedro Almodóvar a pozval ji do svého filmu Dolor y Gloria (Bolest a sláva).

Po debutu Los Ángeles – intimních akustických flamenkových písních o smrti, natočených s rockovým kytaristou Raülem Refreem – přišel loni radikální obrat: na albu El Mal Querer v produkci El Guincha, o jehož autorství se podělila se španělským rapperem C. Tanganou, už zabouřila elektronika, R&B, reggaeton, smyčce a samply Justina Timberlakea, túrovaných motorek nebo policejních sirén.

Osmnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 17. do 20. července 2019 opět v úchvatném industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Prvními oznámenými jmény jsou The Cure, Florence + The Machine, Rag'n'Bone Man, ZAZ, Mogwai, Tom Walker, Mariza, John Butler Trio, Richie Hawtin Closer, Shaka Ponk, Xavier Rudd, Ólafur Arnalds, Lewis Capaldi, Kronos Quartet, Hiromi, Sons of Kemet XL, Mathias Eick, Paolo Fresu Devil Quartet, Gang of Youths a řada dalších. Program na 20 scénách nabídne přes 350 programových bodů - vedle koncertů více než 120 zahraničních a domácích kapel také diskuse v rámci mezinárodního fóra Meltingpot, dále divadla, workshopy, filmy, výtvarné instalace a další doprovodné aktivity.

Čtyřdenní vstupenky jsou v prodeji ve festivalovém e-shopu na www.colours.cz a v sítích GoOut a Ticketportal. Cena 2 790 Kč platí na limitované množství 9 000 kusů.

Více informací na www.colours.cz.

ROSALÍA - PIENSO EN TU MIRÁ (Cap.3: Celos):

ROSALÍA - DI MI NOMBRE (Cap.8: Éxtasis):

 

Jiří Sedlák, ArtsMarketing.CZ