České vejce z dílny JK Jitka Kudláčková

18.02.2019 \\ Magazín

Ve zlatnické dílně JK Jitka Kudláčková vyrobili jedinečný artefakt, který nemá v českých zemích, v Evropě  a pravděpodobně i na světě žádnou konkurenci. Unikátní České vejce je důkazem, že poctivé české řemeslo ještě nevymřelo. Navíc odkazuje na hrdost na českou zem a historii. 

„Jedná se o privátní zakázku klienta, který nás před necelými dvěma lety navštívil s prvotním nápadem, kdy se mu líbila vejce Faberge, ale nechtěl přesně stejné ani kopii. Chtěl dárek pro svoji ženu k výročí. Jeho žena má ráda růže a zároveň měla věc nést české prvky. A tak začal vznikat nápad na unikát, kdy nás společně napadlo vyrobit České vejce,“ vysvětluje příběh vzniku ředitel JK Jitka Kudláčková Dušan Mlynarčík.

„České vejce, které se otevírá do růže pomocí ručního mechanismu, přitom hraje skladbu Vltava od Bedřicha Smetany, povrch vejce má secesní Muchovy motivy a níže na podstavci jsou znaky Čech, Moravy i Slezska. Autorem je člen týmu JK designér a zlatnický mistr David G. Hrubec,“ doplňuje svého manžela kreativní ředitelka a spoluzakladatelka rodinné firmy Jitka Mlynarčík Kudláčková.

Na výrobu tohoto skvostu byly použity české granáty, zlato, diamanty, stříbro, vltavíny, perleť a mosaz na výrobu mechanismu (hracího strojku), a také trochu surové ropy, jelikož klient k ní má určitý vztah. Na podstavci je pak dřevo z české lípy. Na Českém vejci najdete 258 malých diamantů, 47 českých granátů, 6 vltavínů, necelých 300 g zlata 14kt, necelých 200 g stříbra.

České vejce zaujalo také známé tváře, které přišly tento skvost obdivovat přímo do reprezentativní prodejny JK Jitka Kudláčková v Praze v budově Filadelfie v areálu BB centra. Zde se rovněž nachází i zlatnická dílna, kde vejce vznikalo.

Moderátorka Klára Doležalová vlastní několik šperků z dílny JK Jitka Kudláčková, proto nemohla chybět na představení toho největšího šperku, který v JK Jitka Kudláčková zatím vznikl. „Jsem milovník všeho krásného a obdivuji tu dokonalou práci,“ shrnula Doležalová svoje pocity. Dokonce si na vejce posvítila svým mobilem, aby lépe viděla secesní zdobení a třpyt diamantů.

Herečku Ivanu Jirešovou zaujal hlavně nápad něco takového stvořit. „Líbí se mi české prvky a granáty. Je to neuvěřitelné. Je neuvěřitelné dostat takovou zakázku a moci projevit svůj um a talent, vytvořit něco takového dokáže jen opravdový mistr v oboru. České vejce mi připomíná doslova královský šperk z jiného století.“

A zajímá vás, jaká je hodnota tohoto skvostu? „Současná výrobní hodnota tohoto artefaktu je čtyři miliony korun, vycházíme z náročnosti práce a použitých materiálů. Tržní hodnota může být vyšší a v budoucnu bude určitě stoupat z důvodu jedinečnosti a originality,“ dodává Dušan Mlynarčík.

 

Fotogalerie