Oční optiky v Česku: rostou jejich zisky i počty.

16.02.2019 \\ Zdraví

Věděli jste, že brýle nosí okolo šesti milionů Čechů a téměř každý člověk nad 40 let potřebuje brýle na čtení. Za brýle a kontaktní čočky Češi každý rok utratí přes čtyři miliardy korun. Optikám se tak v Česku daří – jejich zisky rostou a stále přibývají nové. Od roku 2017 vzniká na Moravě nová síť očních optik, ta má pro letošní rok ambice otevřít pobočky i v dalších městech České republiky.

Tím, jak stárne populace, roste i počet lidí s dioptrickou vadou. V Česku je přes 1600 očních optik. Na každou z nich připadá zhruba šest a půl tisíce českých zákazníků. Na trhu očních optik panuje velká konkurence, stále se ale otvírají nové. V roce 2017 vstoupila, pod záštitou světově uznávaného očního chirurga Pavla Stodůlky, na trh síť nových očních optik. „Společným cílem očních optik a klinik Gemini je rozšířit nabídku služeb a poskytnout klientům komplexní péči o zrak. Jako jediná síť optik v Česku jsme schopni zákazníkům poskytnout kvalitní informace o očních operacích. Také jen na našich provozovnách lze zakoupit doplněk stravy Gemioptal, vyvinutý našimi odborníky. Nezapomínáme ani na následnou péči. Při nákupu brýlí zákazníkům garantujeme stoprocentní záruku kvality, spokojenosti a poskytujeme servis zdarma,“ uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Šternberk, Olomouc, Zlín, Brno, Otrokovice, Uherské Hradiště, Ostrava, Opava, Hodonín a Blansko – to jsou města, ve kterých naleznete nové oční optiky Gemini. První z nich se otevřela v březnu 2017, poslední letos začátkem února. A síť očních optik roste dál, v letošním roce je v plánu zavedení provozoven také v dalších městech. „V roce 2019 bychom rádi otevřeli minimálně dalších deset optik a expandovali do českých regionů, jako je Praha, Pardubice nebo Liberec,“ nastínil plány pro letošní rok Jan Zemina, manažer očních optik Gemini.

Celkem deset očních optik Gemini od svého vzniku vyrobilo přes 3500 brýlí. Aby v konkurenci optici uspěli, nabízejí nové služby. „Na našich provozovnách poskytujeme standardní služby očních optik a na většině pracovišť také měření zraku optometristou. Na prodejně ve Zlíně máme také možnost zhotovit zákazníkovi brýle na počkání. Co se týká šíře našeho sortimentu na optikách, je k vyzkoušení 350 kusů obrub a klient má možnost vybrat si z pěti set druhů brýlových čoček, a to jak jednoohniskových, tak multifokálních,“ vyjmenoval Jan Zemina.

Češi v posledních letech víc o svůj zrak pečují a důkladněji si dioptrické brýle vybírají, přesto však panuje trend nákupu dioptrických brýlí na internetu, v drogériích nebo na benzínových pumpách. Před tím ale odborníci důrazně varují. „Volně prodejné brýle se hodí pouze pro lidi, kteří mají na každém oku stejný počet dioptrií a netrpí žádnou další vadou. A takových lidí je poměrně málo. Existují i lidé, kteří kromě brýlí na blízko potřebují i brýle na dálku a takové například v drogerii koupit nelze. Hotové brýle by měl jejich majitel nosit bez přestávky maximálně hodinu. Dlouhodobě by se rozhodně používat neměly, nejsou totiž přesně nastavené na oči konkrétního člověka a mohou spíše uškodit než pomoci. Špatně vycentrované brýle mohou způsobit šilhání, bolesti hlavy nebo rychlejší únavu,“ varoval Pavel Stodůlka.

SOUKROMÁ OČNÍ KLINIKA GEMINI, www.gemini.cz