Pro Galilea má Janek Ledecký prostě slabost

23.01.2019 \\ Divadlo

Na divadelní prkna se vrací po 15 letech jeden z nejúspěšnějších českých muzikálů. Zkoušky jsou v plném proudu, a zatímco na ostatní hudební projekty zkouší umělci dlouhé měsíce, tak v muzikálu Galileo na to mají jen pár dnů. Tento muzikál si získal srdce diváků již tehdy, a i v současné době má pro publikum silné sdělení. Výpravné dílo z pera Jana Ledeckého se chlubí nadčasovým tématem, strhujícím dějem a výjimečným obsazením. A pro diváky zkouší každou volnou chvilku.

Pro Galilea má Janek Ledecký slabost. Než se ho začal vůbec psát, strávil rok v knihovně. Pečlivě postavu renesančního astronoma nastudoval a skládal historické souvislosti. Nakonec vznikl originální projekt, na který zpěvák nalákal talentované hvězdy. A téměř všichni bez váhání souhlasili a účinkování v muzikálu si po letech s radostí zopakují. „To obsazení je naprosto mimořádné. A myslel jsem si, že i neopakovatelné. A vida - sejdeme se v divadle Hybernii v úplně stejné sestavě,“ raduje se Ledecký a dodává, že chybět bude pouze Petr Muk.

Kromě Janka Ledeckého se tak diváci můžou těšit i na Ivanu Chýlkovou, Petra Koláře, Sabinu Laurinovou nebo Josefa Vojtka. Na účinkování kývli i Pavel Zedníček a Richard Tesařík nebo profesionální kuchař Ivan Vodochodský, který během přestávek krmí kolegy svými pochutinami. Ansámbl má opět pod taktovkou režisér Šimon Caban, který soubor vede velmi přívětivě, ale dokáže s herci i pořádně vtipkovat.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o muzikál s největší koncentrací hvězd na jednom pódiu, tak se ale nepodařilo tyto vytížené lidi, včetně režiséra, dát dohromady navíc než na 8 dní a tak máme asi světový rekord v nazkoušení muzikálu. U jiných muzikálů to bývají měsíce,“ přibližuje atmosféru výkonný producent muzikálu a ředitel Divadla Hybernia Michal Mückstein.

Představitelé mají za sebou první zkoušku v kostýmech. Dokonce těch samých, jako při první premiéře! Kvalitní látky sice nestárnou, ale technické vybavení se vyvíjí neustále. Z původní scény tak zůstaly pouze základy. Ty budou doplněny novými technologiemi a projekcí ušitou na míru divadlu Hybernia. „Přeji si, aby měl Galileo po letech stejně dobrý ohlas, jako při premiéře, a aby se s námi na větším jevišti Divadla Hybernia zabydlel. Jako Mia se pohybuji na věžích, které tvoří dominantu scény. Držím si palce, abych nezačala trpět závratí,“ směje se Sabina Laurinová. A svou staronovou roli si nemůže vynachválit. „Mia je láskou, múzou, podporou, inspirací, jistotou. V dnešní době bych každému přála, aby někoho takového potkal,“ dodává herečka. Galilea má Ledecký stále v krvi a texty během zkoušku naskakují na první dobrou. Galileo je svým tématem navíc stále aktuálním tématem i pro současného člověka.

„Ten boj jedince, který brání svou pravdu a společností, která ji odmítá přijmout je starý jako lidstvo samo. A nic nenasvědčuje tomu, že by se blýskalo na lepší časy. Spíš naopak. A proto je ten příběh tak strhující,“ vysvětluje tvůrce. A stejně jako muzikál, ani čas se nezastavil. „Patnáct let je dlouhá doba na to, aby člověk stihl nastřádat mnoho životních i uměleckých zkušeností. Ty vám přirozeně umožní chápat svou roli hlouběji, než dříve,“ říká Laurinová s tím, že každé představení je jako živý organismus a něčím ji dokáže překvapit. libreto: Janek Ledecký, Šimon Caban, hudba: Janek Ledecký, režie a scénografie: Šimon Caban, texty písní: Janek Ledecký, choreografie: Leona Qaša Kvasnicová, kostýmy: Simona Rybáková, hudební aranžmá: Martin Kumžák. Premiéra se koná 6. února 2019 v Divadle Hybernia. Foto: Muzikál Galileo.

Foto: Muzikál Galileo

Fotogalerie