1. ledna se po celém světě narodilo přes 395 000 dětí

04.01.2019 \\ Magazín

Odhadem 395 072 miminek po celém světě se narodilo na Nový rok. 291 z nich přišlo na svět v České republice*.

Ve městech po celém světě lidé uvítali nejen nový rok 2019, ale také jeho nejnovější a nejmenší obyvatele. Když hodiny odbily půlnoc, Sydney přivátala 168 novorozenců, Tokio 310 novorozenců, Peking 605 novorozenců, Madrid 166 novorozenců a New York 317 novorozenců.

První miminko v roce 2019 se narodilo na ostrově Fidži v Tichém oceánu. Celosvětově se odhaduje, že více než polovina novoročních dětí přišla na svět v osmi zemích:

  1. Indie — 69,944
  2. Čína — 44,940
  3. Nigérie — 25,685
  4. Pákistán — 15,112
  5. Indonésie — 13,256
  6. Spojené státy americké — 11,086
  7. Demokratická republika Kongo — 10,053
  8. Bangladéš — 8,428

V České republice se na Nový rok podle kvalifikovaného odhadu UNICEF narodilo 291 dětí. Dětí narozené 1. ledna 2019 mohou očekávat, že se dožijí roku 2098.

Rodiny v Česku tak 1. ledna uvítaly spoustu Janů, Jakubů, Adamů, Elišek, Aniček a Sofií. To jsou podle Českého statistického úřadu nejoblíbenější česká jména. Bohužel, v některých zemích světa mnoho miminek žádné jméno nedostalo, protože nezvládlo první den života.

V roce 2017 zemřelo asi 1 milion dětí v den narození a 2.5 milionu dětí v prvních pěti měsících života. Narodila se na špatném místě, v chudobě, v oblastech, kde není dostupná ani základní zdravotní péče. Většina z těchto dětí zemřela z příčin, jimž se dá snadno předcházet, jako je předčasný porod, komplikace během porodu, nebo infekce jako sepse a pneumonie.

Pojďme v novém roce usilovat o dosažení každého práva každého dítěte, počínaje právem na přežití,” řekla Charlotte Petri Gornitzka, zástupkyně výkonného ředitele UNICEF. Můžeme zachránit miliony dětí, pokud poskytneme vzdělání a vybavení místním zdravotníkům, aby se každé miminko narodilo do bezpečných rukou.”

2019 je rokem 30. výročí přijetí Úmluvy o právech dítěte, které bude UNICEF připomínat během událostí celého následujícího roku. Podle této úmluvy se vlády zavázaly mimo jiné k tomu, aby přijaly opatření k záchraně života každého dítěte poskytnutím kvalitní zdravotní péče.

Během posledních tří desetiletí zaznamenal svět pozoruhodný pokrok ve snižování dětské úmrtnosti. Počet dětí, které zemřely před pátým rokem věku, se snížil více než o polovinu. Tento pokrok se však netýká novorozenců. Děti, které umírají v prvním měsíci života, tvoří 47 % všech úmrtí mezi dětmi do pěti let.

Cílem kampaně českého UNICEF Dobrý start do života je zabránit zbytečným úmrtím nejmenších dětí poskytnutím dostupné a kvalitní zdravotní péče pro každou maminku a každé miminko. Ta zahrnuje přítomnost kvalifikujícího ošetřujícího lékaře během porodu, dodávku pitné vody a elektřiny do zdravotnických zařízení, léky k prevenci a léčbě komplikací v průběhu těhotenství, během porodu a po porodu.

Co je potřeba pro dobrý start do života? Například sterilní souprava porodní asistentky pro jeden bezpečný porod vyjde na 110 Kč. Kostka mýdla stojí 3,30 Kč. Proočkování jednoho dítěte (kompletní očkovací dávky proti tuberkulóze, černému kašli, spalničkám, tetanu, dětské obrně a záškrtu, jednorázové jehly, chladicí box) je možné zajistit za 600 Kč. Vše potřebné pro dobrý start do života pro jedno dítě vyjde na 923 Kč.

*Jedná se o průměrný počet narozených dětí na den.

 

Zdroj: UNICEF ČR