Solnohradsko, zážitky jsou tak blízko…

27.11.2018 \\ Cestování

Stoupat na horském kole do závratných výšek, sáhnout si až na dno svých sil a zastavit se až na vrcholu - takové mohou být v Rakousku prázdniny na horském kole. Dobře značené horské cyklistické trasy vedou v Salcbursku přes horské pastviny, soutěskami až na nejvyšší vrcholy. K těm nejatraktivnějším patří mezi Saalbachem Hinterglemm a Leogangen tak zvaná Big-5-Bike Challenge.

Kdo má rád zvláště strmé terény, vhodné pro downhill, ten se vydá do hornorakoluského Hinterstoderu, který má mezi extrémními bikery vynikající pověst. Kdo nemá moc rád nějaké velké stoupání, může využít zdejších moderních lanovek, takže bude mít možnost prozkoumat nespočet panoramatických tratí skoro bez námahy.

V regionu Saalbach Hinterglemm je k dispozici návštěvníkům více než 400 km stezek. Přes pařezy a kameny, podél krásných jezer a úchvatné přírody se můžete vydat pěšky na některý z místních vrcholků. Odměnou za vysilující výstup vám bude téměř nekonečný výhled do okolí. Hoský řetězec Pinzgauer Grasberge budete mít na jedné straně, Kitzbühelské Alpy na straně druhé.

Ideální je se ubytovat ve městě Saalbach Hinterglemm. My jsme zvolili hotel Saalbacher Hof, nachází se na jednom z nejlepších míst na pěší zóně v městečku Saalbach, pouhých 50 metrů od lyžařských vleků. Saalbacher Hof nabízí velmi elegantně zařízené prostorné rustikální pokoje. V hotelu je veliké wellness centrum s venkovním i krytým bazénem s vodopádem. Tenisový kurt se v zimě využívá jako kluziště. Ze zahrady hotelu se můžete kochat panoramatickým pohledem na Saalbach.

Na konci údolí Saalbach Hinterglemm se nachází stezka korunami stromů, která je nejvýše položenou stezkou tohoto druhu v Evropě. V kombinaci s alpským „Golden Gate Bridge“ představuje tento výletní cíl celosvětově výjimečný projekt. Masivní konstrukce z modřínového dřeva se schodišti, věžemi, mosty a platformami vytvořila několik nádherných vyhlídkových stanovišť, které přinesou velkolepé zážitky malým i velkým návštěvníkům, a potěší všechny milovníky přírody. Konec údolí Saalbach Hinterglemmu nabízí úžasnou kulisu všem zájemcům o tuto zajímavou atrakci.

Na neuvěřitelných 400 kilometrech turistických stezek můžete podniknout procházky i náročnější horské výstupy. Trasy jsou perfektně značené a vedou přes alpský ráj. A to ať už vyrazíte na vlastní pěst nebo raději využijete odborných průvodcovských služeb některé z místních turistických kanceláří. Vzhledem k této výborné poloze hinterglemmského údolí, můžete vyrazit jak na pěší túru, na koech i na e-­bike k horské chatě Hacklberger Alm, kde se můžete občerstvit. Navíc je zde krásný výhled do údolí a mnoho různých tras směrem do údolí, od single trailu po pohodový sjezd s rodinou, kde se v okolí pasou krávy a vy si užíváte výhledy do údolí, nebo na zasněžené vrcholky Alp.

Tip redakce: Pěší túra Home of lässig Walk

S přibližnou výškou 1700 metrů, 5 vrcholy a 22 kilometry vede pěší túra Home of lässig Walk přímo k pravým přírodním zážitkům. Hinterglemmské údolí je krásné, klidné a tiché místo, daleko od všech vleků a cyklostezek. Ačkoli je zde na trase několik highlightů, které jsou velmi populární u místních obyvatel, na stezce ve tvaru písmene U v pánvi údolí Glemmtal zaručeně najdete klid a chvíle o samotě.

Z parkoviště Lengau se jde pohodlně k pastvině Lindlingalm a po cca. 200 m se obdočí doleva přes Birgl ve směru k Schusterscharte. Cesta prudce stoupá do nadmořské výšky 1 985 m, přesto absolvuji velkou část stoupání ještě v chladném ranním stínu. Z Schusterscharte vede cesta poměrně po rovině přes snově krásnou náhorní plošinu k Mittagskogel a poté se jde dokonce dolů k bráně. Zde je říše kamzíků, svišťů, jelenů a dokonce lze skrz skalní stěny spatřit i pár orla skalního na lovu kořisti. Po dobrém odpočinku se vydávám strmým sestupem ke skalní propasti Teufelssprung – Ďáblův skok. Výhled na tomto skalním místě je pohádkový, podle legendy si tady ďábel měřil síly s místními mlékárníky.

Procházka po hřebeni od skalního útvaru Teufelsssprung k Gamshagu je opravdovým zážitkem, na jedné straně vidíte celé údolí Glemmtal. Na západě se rozprostítá sousední spolková země Tyrolsko. Dokonce i pohoří Wilder Kaiser je snadno viditelné. Na jihu se nacházejí bílé vrcholky třítisícovek Vysokých Taur a na sever se rozkládá masív hor Steinberge.

Alpská oblast Saalbach-Hinterglemm nabízí spoustu možností pro aktivní cyklisty i pěší turisty, milovníky přírody i rodiny s dětmi. Nejen podzimní dovolenou v tomto regionu můžete strávit podle svého přání. Nádherná panoramata Vysokých Taur až po skalnaté hory potěší oko každého turisty.

https://www.saalbacherhof.at/

https://www.hochseilpark.at/hochseilpark-%C2%AD%E2%80%90saalbach/

www.baumzipfelweg.at

Více informací o regionu naleznete na http://www.kamkam.eu/.

Fotogalerie