Martin Chodúr zazpíval na Žofíně pro dobrou věc

11.05.2017 \\ Kultura

Charitativní dražba Klubu přátel dětí dětských domovů se konala 3. května v Praze na Žofíně. Ta letošní byla mimořádná, byla velkým díkem za stále aktivní práci nejen svým zakladatelkám, ale i členkám a hodným tetám, které se postupně přidávaly. Klub přátel dětí dětských domovů funguje a pomáhá již 20 let.

Je důležité, aby děti, které prožily neradostné dětství či trauma, byly obklopeny lidmi, kteří je mají rádi, kteří budou při nich stát, podporovat je, chválit a povzbuzovat. „To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme založily před dvaceti lety Klub přátel dětí dětských domovů, který primárně pomáhá, všemi možnými způsoby, dětem, které se ocitly v děcáku,“ řekla jedna ze zakladatelek Jarmila Dolejšková.

„Nejrozsáhlejší činností byl od počátku sociální projekt podporovaného bydlení pro děti a mladistvé z dětských domovů, příprava do samostatného života v době jejich plnoletosti,“ doplnila Milada Karasová, známá především z modelingové branže. Dalším cílem Klubu je podporovat aktivity v dětských domovech, azylových domech pro matky s dětmi, ve stacionářích pro postižené a jiné. Výpomoc talentovaným jedincům bez rodinného zázemí je neocenitelná pro jejich rozvoj. Podílí se na zajištění rekvalifikačních kurzů v oborech kuchař, číšník, zahradník a pečovatelka. Přínosem jsou také jazykové pobyty a speciální koncerty. Společnost dlouhodobě spolupracuje s organizacemi, které jsou oporou matkám v nouzi či s handicapovanými dětmi. Je skutečně mnoho aktivit, kterými pomáhá společnosti. Klub přátel dětí dětských domovů

Činnost organizace se z velké části daří financovat díky Charitativní aukci uměleckých děl známých osobností, která letos proběhla již po desáté. Během celé doby věnovali svá díla například: Jiří Andrle, Jan Brabenec, Karel Gott, František Ringo Čech, Kristian Kodet, Josef Velčovský, Josef Nálepa, Jiří Slíva, Bohunka Waage, Světlana Žalmánková, Emma Srncová a mnoho dalších umělců.

Tento rok na aukci vystoupil také zpěvák Martin Chodúr: „Přijel jsem na otočku až z Ostravy, protože tématika dětí se mě momentálně silně dotýká. Sám jsem otcem malého Martínka, kterému jsou skoro dva roky. Když se narodil, uvědomil jsem si, že je dítě skutečně absolutně nevinné a odkázané na pomoc druhých. Když nemá rodiče, je to pro něj hrozný handicap, se kterým se pak musí vypořádat. Proto je úžasné, že Klub v tomto směru pomáhá. A musím se přiznat, že se i rád podívám na krásné umění, které bylo na aukci k vidění,“ vyznal se pyšný otec.

Dražbu pravidelně sponzorsky a skvěle moderuje Alexandr Hemala, který má se svoji manželkou velký podíl na získávání uměleckých děl. I díky přítomnosti malíře Kristiána Kodeta se jeho obraz vydražil za 60 tisíc a obraz herečky Báry Fišerové – „Šneci po Burgundsku“ za krásných 24 tisíc. Letošní dražba vynesla rekordní částku 921 tisíc.  Generální sponzorkou Klubu je Tamara Kotvalová a byla tak velkorysá, že letošní částku dorovnala na rovný milion. Za dvacetileté působení Klubu se podařilo vybrat více než 25 miliónu korun, přičemž značnou část tvoří peníze právě z aukcí.

 Děti z dětských domovů se dostaly do nerovného postavení bez vlastního přičinění. V jejich prospěch se tedy musí včas, systematicky a dlouhodobě intervenovat instituce a jiné organizace s celospolečenskou odpovědností. O to se starají tzv. „tety“ tedy současné členky KPDDD: Milada Karasová, Tamara Kotvalová, Jarmila Dolejšková, Ing. Alena Bažantová, PhDr. Jarmila Divišová, PhD., Ivanka Židková, Vlasta Hemalová, Ing. Jarmila Králová, Martina Vosmíková.

Foto: Klub přátel dětí dětských domovů

Fotogalerie