Tatiana Kovaříková: Nebýt panenek, nejsem módní návrhářka

06.11.2018 \\ Magazín

Již potřetí se budou dražit desingnové Barbie panenky pro projekt HELPING DOLLS. Do projektu se zapojili přední čeští návrháři, a tak nemůže chybět ani Tatiana Kováříková. Ta svůj talent využila pro dobrou věc a výsledkem je originální taftová pink róba pro panenku z její dílny. Ta se spolu s dalšími kreativními výtvory vydraží a pomůže dětem v nouzi.

Spojit módu a charitu byl nápad tvůrce celého projektu Františka Anděla. Společně se společností Mattel vytvořil a realizoval svou myšlenku a zapojil do ní desítky talentovaných návrhářů i šperkařů. Během samotného slavnostního večera pak proběhne aukce a výtěžek bude věnován Fondu ohrožených dětí, konkrétně pražskému Klokánku Láskova

„Letos bude část výtěžku použita konkrétně na podporu hybnosti slečny Anny Špringlové. Prostředky získané z dražby se také použijí na vybavení chráněných bytů,“ říká iniciátor projektu František Anděl. Zlepšit nelehký osud mnoha dětí se rozhodla i známá česká návrhářka Tatiana Kováříková.

„Tento projekt jsem si vybrala, protože mne velmi zaujal způsob jakým získat prostředky na podporu pomoci dětem bez rodiny. Vzpomněla jsem si na své dětství. Měla jsem velmi podobnou panenku Barbie, a proto bych byla ráda, aby i tato panenka, kterou jsem oblékla, pomohla dobré věci,“ říká.

Podle jejích slov by si panenkovskou luxusní róbu mohla obléknout i reálná žena, i když šití pro Barbie bylo přeci jenom výrazně jednodušší. „Ušití modelu na panenku jsem si užila. Bavila mne rychlost, s jakou jsme šaty ušili. V reálu to tak rychle nejde,“ vysvětluje.

A právě šití pro panenky rozhodlo o její budoucí profesi. „Vášeň pro návrhářství jsem objevila i díky takovýmto panenkám. Bavilo mě je oblékat a vymýšlet jiné šaty než měly na sobě.“ A tak se česká návrhářka dostala díky panenkám až k tomu, že navrhuje šaty pro členy britské královské rodiny.

Kromě Tatiany Kováříkové přispěje svými díly do aukce i Alice Abraham, která si nachystala panenku ztělesňující esenci ženskosti. Elegantní panenku vytvořila Petra Balvínová a svůj model připravili o sourozenci Ponerovi. Minulý rok se za nejvyšší obnos prodala panenka od zakázkového ševce Zachariáše, proto patří jeho výtvor k nejočekávanějším. Tento rok si připravil BDMS Barbie a uvidíme, jestli bude mít stejný úspěch, jako loni.

I letos se do dražby zapojila Beáta Rajská a vytvořila femme fatale panenku v černých šatech a barevnou duší. Monika Drápalová si vytvořila krásku akcentující něhu a ženskost. Návrhář Jakub Polanka vsadil na retro styl a své panence dokonce udělal i make-up. Klára Nademlýnská navrhla panenku přesně ve stylu svých modelů a róbu z hedvábí ozdobila hvězdami. To Martina Forman pojmenovala svou panenku Ruby a její exotická krása jistě zaujme všechny dražitele.

Dětem se rozhodly pomoci i další osobnosti. Patronkami akce jsou herečky Jitka Sedláčková, Vanda Hybnerová, Kaira Hrachovcová a Dáša Zázvůrková. Celý večer bude již tradičně moderovat Kristina Kloubková  a František Anděl. Projekt také podpoří sympatická Sara Sandeva, Iveta Lutovská Vítová, Marcela Březinová a spisovatelka Sylva Lauerová. 

Na dražbě konané 15. 11. v pražské restauraci Soho jsou vítání zájemci o dražbu z řad veřejnosti, sběratelé panenek Barbie i milovníci módy. Ti všichni vnesou světlo do dětských tváří a pomůžou těm, kterým osud nepřál lehký start do života.

Podrobnější informace o projektu naleznete na stránkách http://helpingdolls.com/

Fcb: Pink Carpet:Helping dolls

Instagram: https://www.instagram.com/helpingdollsofficial/

 

Foto: Helping Dolls

Fotogalerie