Vojtěch Dyk opět exceloval ve velkolepém uvedení Bernsteinovy Mše

01.11.2018 \\ Koncerty/Festivaly

Mezinárodní debut Vojtěcha Dyka v hlavní roli Celebranta  v proslulé Mši Leonarda Bernsteina  skončil mimořádným úspěchem. Exkluzivní představení na počest 100. výročí autorova narození 28. října v hlavním sále Vídeňského koncertního domu završil  nadšený  desetiminutový aplaus.  Legendární Bernsteinovo dílo v podání ORF Radio-Symphonieorchester Wien pod taktovkou Dennise R. Daviese, vídeňských sólistů a sborů a Vojtěcha Dyka coby kněze zaznělo ve vyprodaném sále pouze tento jediný večer.

Realizační tým vídeňského uvedení Mše přizval Vojtěcha Dyka ke spolupráci po zhlédnutí  traileru k aktuální české verzi muzikálového oratoria, zveřejněném na YouTube.  Nadšení z Vojtova výkonu pokračovalo na první společné zkoušce ve Vídeňském koncertním domě, kdy na jeho sólové party orchestr a další zpěváci na jevišti reagovali spontánním potleskem.  Slovy uznání na adresu pěveckého a hereckého umění Vojtěcha Dyka nešetřil dirigent Dennis Russel Davies a s jeho ztvárněním Celebranta byl nadmíru spokojený také autorův synovec Micheal Bernstein, který si Mši ve Vídni nenechal ujít.

Zatímco ve Vídeňském koncertním domě byla k vidění Bernsteinova Mše v původním znění s přibližně třísetčlenným  ansámblem, v České republice je uváděna alternativní verze se stovkou účinkujících. Menší počet zpěváků a hudebníků však nic neubírá na naléhavosti sdělení, pozitivních emocích  a nadšených reakcích, které představení vyvolává. Na dlouhou dobu poslední příležitost prožít u nás Mši s Vojtěchem Dykem v hlavní roli „live“ se nabízí 8. prosince v brněnské Hale Rondo, kam lze ještě v předprodeji zakoupit zbývající volné vstupenky. Listopadové koncerty v pražském Foru Karlín jsou vyprodané a s dalšími reprízami se minimálně v příštím roce nepočítá. Producenti projektu Vojtěch Dyk a Josef Buchta aktuálně připravují inscenování Mše ve washingtonském Kennedy Center, kde měla Mass v roce 1971 premiéru a od té doby tam uvedena nebyla.

MŠI v ČR uvádí agentura Mass Dream Production, generálním partnerem projektu je Česká spořitelna. Mediálními partnery jsou: Právo, Novinky.cz, Český rozhlas – Radiožurnál a Harper’s Bazaar.

Více informací: www.bernsteinmass.cz

-at-

Fotogalerie