Ollie mezi přípravy na Dakar 2020 zařadila i Překážkáč se Šneky

04.05.2019 \\ Sport

Překážkové závody jsou v Česku fenoménem několika posledních let a jsou stále více a více populárnější. A tak není divu, že si překážkové závody zapisují do přípravy i dakarští jezdci. Olga Ollie Roučková opět vytáhla tenisky a zapsala se hned do dvou závodních dní  a z druhého si přivezla ZLATO.  

Olga Roučková startovala: 

sobota: Malý Překážkáč 4K + v MIXU  (smíšená dvojice)  - 6, místo

Neděle: Velký Překážkáč 8K + v TEAMU (4 závodníci) - 1. místo. 

Extrémní překážkový závod Překážkáč se konal na konci dubna v Přelouči. Na závodníky čekaly dva dny plné extrémních překážek, rozmanitý terén, speciální ručkovací překážky, nošení břemen, plazení na všechny způsoby, balanc, lezení a přírodní překážky... Některé překážky byly „povinné“ a navíc závodníci bojovali i s časem, ale také s cílem udržet si svůj náramek. A tak všichni co v cíli měli zelený náramek, to znamená, že absolvovali všechny překážky, obdrželi nejen medaili, ale  i speciální Překážkácký náramek. 
Sobotní Překážkáč nabídl pěknou trasu, pohodovou atmosféru a vyžití pro celou rodinu. Hned ráno na start vběhli ti nejmenší závodníci, a tak si děti přišly na své v 1 km dlouhém okruhu s 10 překážkami. Intervalové starty, pak štafetově převzali dospěláci své kategorie. Hlavní trasa Malého Překážkáče měla okolo 6 km s 20 extrémními překážkami. „Byla to paráda, sledovat ty výkony. Jste výborní, ať s nárakemk nebo bez." bezprostředně po závodě zveřejnil Překážkáč na svém FB profilu. 
Malý Překážkáč v celkovém hodnocení Ollie doběhla v MIXU na 6 místě s časem 54:19.  „Překážkáč jsem v sobotu zkusila poprvé, příjemně mě překvapil, hodně mě bavily překážky, z přístupu organizátorů by si i zkušenější pořadatelé mohli vzít příklad. I když sobotní - Malý Překážkáč byl avizovaný jako lehčí varianta, já se závodem doslova protrápila - nohy ne a ne běžet. Poslední "povinná" překážka byla posledním pomyslným hřebík do rakve - ruce nohy ve vzduchu, ničím se nesmíš dotknout země. Poctivě jsem sledovala videa od pořadatelů, ale televize a realita je o něčem jiném. Bohužel jsme si na téhle překážce doslova vylámala zuby, a tak jsem musela odevzdat můj zelený náramek cca 50 metrů před cílem. A tak jsem namísto sprintování do cíle šla do skákacího handicapu. Asi se shodnu se všema, co tam skákali, že se jednalo o nejbrutálnější handicap závodu, ve kterém se ztratilo hodně síly a hlavně času. Celkově jsme doběhli na 6 příčce a já si tak lámala hlavu, jak odběhnu nedělní závod, který mám běžet ve 4 členným týmu, a to jako jediná baba," popsala závod duklačka Ollie.
Velký nedělní Překážkáč byl podle Ollie hardcore, čekala je prý větší nálož km a ještě brutálnější překážky. Ollie startovala v kategorii čtyřčlenných týmů, kde hostovala v týmu Šneci a společně nakonec vystoupili na stupně nejvyšší a Ollie byla jediná žena mezi 3 týmy na bedně. 

„Ráno jsem se probudila s tím, že poběžím, co to půjde. Hned u druhé překážky nazvané Mixér ze mě nervozita spadla, kluci udali pěkné tempo a já si tak běžela v závěsu. Až do překážky "podlez, přelez a ručkuj", tady mi pořadatelé opět sebrali náramek a já zase skákala handicap. Mezi tím nás dotáhnul tým za námi a my jsme si řekli, že jim prostě utečeme. Trasa vedoucí převážně lesem mě bavila, organizátoři si se závodem opět hodně vyhráli. Polovinu překážek přestavěli, a to co jsme dělali v sobotu, bylo pryč, protože teď nás čekaly nové a těžší překážky. Opět jsem přišla na to, že budu muset doma víc shybovat a běhat, a tak sem se v mezi nošením pytle a bojem o život upsala na „šnektréninky“, které kluci vedou ve Chřibské. V závěrečných 2 km Lukáš s Milošem (pozn. redakce Šneci) opravdu zatáhli a já si už ani nepamatuji, jak jsme prolétli moje obávané překážky. Jsem zklamaná, že jsem si zase neodvezla náramek, ale motivace na příští závody je to veliká. Moc bych chtěla poděkovat pořadatelům a klukům Šnekům za super závod,“ zaznělo z úst Ollie.

Vítěz Lukáš Novák se závodu zúčastnil již podruhé. „Na druhý ročník Překážkáče jsem se hodně těšil a byl jsem zvědavý, co si pořadatelé připraví. Musím říct, že překážek přibylo a běžecká pasáž byla rozmanitá. Nechyběly ani silové části. Kdybych měl porovnat s předchozím ročníkem, určitě posun vpřed. Překážky těžší, dlouhé běžecké pasáže vyměněny za technický běh v lesích a tunelech. Přibylo také silových částí, které nemám zrovna v oblibě. Pokud se bude Překážkáč ubírat tímto směrem, určitě budu pravidelným závodníkem,“ sdělil pro facebook společnosti OCRA.

Pořadatelé připravili 36 trofejí, o které se sváděly líté boje. Někteří závodníci se zapsali na dopolední závody v jednotlivcích a odpoledne startovali v týmech či mixech. Toto byl případ i Lukáše Nováka, který běžel v týmu Šneků s Ollie. Lukáš si v sobotu zaběhl dva závody, a to jako jednotlivec a ve čtyřčlenných týmech, v neděli stál se Šnekama na startu v týmech.  

Chceš si vyzkoušet závody i ty? Chcete poměřit síly s ostatními? Přihlaste se na další Překážkáč, který se bude konat 13 - 14. 7. 2019 v Přelouči. Víc informací se dozvíte na stránkách pořadatele.

Foto: Překážkáč

Fotogalerie