Červená pšenice s kořenovou zeleninou fermentovaná nebo jen vařená

02.10.2021 \\ Recepty

Zpestřete si jídelníček červenou pšenicí. Hodit se bude kromě salátů, polévek nebo pomazánek také na způsob netradičního rizota.

A pokud chcete červenou pšenici připravit trošku jinak, potom doporučujeme její fermentaci. Postačí ji v uzavíratelné nádobě spolu s vodou, syrovátkou nechat stát až 48 hodin na kuchyňské lince. Pšenice získá příjemnou chuť i konzistenci, zpřístupní se v ní živiny. Další úprava je již klasická níže.. A pokud fermentovanou červenou pšenici chcete ochutnat u profesionálů, pak zaskočte do Esky Karlín, kde vám ji připraví do skla spolu s pošírovaným vejcem a dalšími dobrotami. Mimochodem takto můžete fermentovat každou obilovinu, v této podobě je velmi dobře stravitelná a získá zajímavou chuť.

Suroviny na 2 porce:

  • 200 g BIO červené pšenice PROBIO
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve – celkem asi 150 g
  • 2 petržele – celkem asi 120 g
  • 200 g celeru
  • 1 plná lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce ume octa
  • 1,5 lžičky majoránky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Klíčky řeřichy
  • Hrst slunečnicových semínek, opečených nasucho na pánvi

Postup:

  1. Červenou pšenici uvařte doměkka.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte olej a cibuli opékejte zpěňte. Kořenovou zeleninu nakrájejte na malé kostičky a přidejte k cibuli. Opékejte, dokud trochu nezměkne.
  3. K zelenině přidejte kmín, zalijte umeoctem, přidejte majoránku, lehce osolte a opepřete. Přidejte scezenou pšenici a promíchejte.
  4. Na talíři ozdobte klíčky a slunečnicovými semínky.