Pohankový koláč s tvarohem a jablky

24.08.2021 \\ Recepty

Pohankový koláček plný živin je ideální svačinka pro děti do školy - zasytí, dodá bílkoviny jak z tvarohu, tak z pohanky a přitom děti díky nízkému GI nepřestanou dávat ve vyučování pozor… Probio mele pohanku mechanicky při nízkých teplotách, což se projeví na přirozené chuti a vyšším obsahu živin. Můžete si od nás pořídit mouku s garancí bezlepku, u níž je přísně kontrolovaná hladina lepku, která nesmí překročit 20 mg/kg a na obale to poznáte podle přeškrtnutého klásku. Nebo i pohankovou mouku u níž je množství lepku také nízké, ale laboratorně se již nesleduje. Na této mouce znak přeškrtnutého klásku nenajdete.  

Použijte formu o průměru 22 cm

Ingredience

Těsto:

  • 220 g bio pohankové mouky PROBIO
  • 1 lžíce bio třtinového moučkového cukru PROBIO
  • Špetka soli
  • 100 g bio másla 
  • 1 šťastné vejce

Náplň:

  • 250 g bio měkkého polotučného tvarohu
  • 1 šťastné vejce
  • 2 lžíce bio třtinového moučkového cukru PROBIO
  • 2 lžíce umletých oříšků – nemusí být
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 jablka

Postup:

  1. Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli. Do těsta zapracujte máslo a vejce. Těstem vyložte koláčovou formu. Nejlépe vám to půjde tak, když těsto rozválíte na pomoučeném vále na plát silný cca 1 cm a přeložíte ho do formy, kde ho dotvarujete. Těsto je totiž křehké a mohlo by se vám v případě tenčího vyválení špatně přenášet do formy.
  2. Ve formě těsto upravte prsty tak, aby mělo zvednuté okraje do výšky zhruba 2 cm. Kde těsto vyčnívá, seřízněte ho nožem, kde naopak vidíte, že je těsta málo, přidejte. Nesnažte se docílit co nejtenčího těsta, spíš se držte síly cca 5 – 7 mm.
  3. Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem, oříšky a skořicí. Rozetřete na těsto.
  4. Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty rozprostřete po povrchu koláče.
  5. Pečte při 190 °C 30 minut. Nechte zcela zchladnout.