Pohankový koláč s tvarohem a jablky
Pohankový koláček plný živin je ideální svačinka pro děti do školy - zasytí, dodá bílkoviny jak z tvarohu, tak z pohanky a přitom děti díky nízkému GI nepřestanou dávat ve vyučování pozor… Probio mele pohanku mechanicky při nízkých teplotách, což se projeví na přirozené chuti a vyšším obsahu živin. Můžete si od nás pořídit mouku s garancí bezlepku, u níž je přísně kontrolovaná hladina lepku, která nesmí překročit 20 mg/kg a na obale to poznáte podle přeškrtnutého klásku. Nebo i pohankovou mouku u níž je množství lepku také nízké, ale laboratorně se již nesleduje. Na této mouce znak přeškrtnutého klásku nenajdete.
Použijte formu o průměru 22 cm
Ingredience
Těsto:
- 220 g bio pohankové mouky PROBIO
- 1 lžíce bio třtinového moučkového cukru PROBIO
- Špetka soli
- 100 g bio másla
- 1 šťastné vejce
Náplň:
- 250 g bio měkkého polotučného tvarohu
- 1 šťastné vejce
- 2 lžíce bio třtinového moučkového cukru PROBIO
- 2 lžíce umletých oříšků – nemusí být
- 1 lžička mleté skořice
- 3 jablka
Postup:
- Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli. Do těsta zapracujte máslo a vejce. Těstem vyložte koláčovou formu. Nejlépe vám to půjde tak, když těsto rozválíte na pomoučeném vále na plát silný cca 1 cm a přeložíte ho do formy, kde ho dotvarujete. Těsto je totiž křehké a mohlo by se vám v případě tenčího vyválení špatně přenášet do formy.
- Ve formě těsto upravte prsty tak, aby mělo zvednuté okraje do výšky zhruba 2 cm. Kde těsto vyčnívá, seřízněte ho nožem, kde naopak vidíte, že je těsta málo, přidejte. Nesnažte se docílit co nejtenčího těsta, spíš se držte síly cca 5 – 7 mm.
- Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem, oříšky a skořicí. Rozetřete na těsto.
- Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty rozprostřete po povrchu koláče.
- Pečte při 190 °C 30 minut. Nechte zcela zchladnout.