Galetka je tradiční palačinka z pohankové mouky
Když se řekne galetka, může se vám vybavit koláč se sladkou náplní, s okraji zohýbanými dovnitř. Anebo se vám může vybavit tato tradiční verze palačinek z pohankové mouky složených do psaníčka, se sázeným vejcem uvnitř. Připravte si tuto jednoduchou, ale vynikající snídani nebo večeři s různými obměnami – s čerstvou zeleninou a sýrem, pečenými houbami, hummusem a pečenou zeleninou, grilovanou paprikou a feta sýrem... variant je mnoho!
Odkud recept na galetku pochází? Její původ je ve Francii, v Bretani a Normandii, kde tyto tenoučké galette připravují k snídani. Jejich tenkost je docílena kroužícím dřívkem ve tvaru obráceného T po pánvi s těstem. Pohanka se mele v bezlepkovém mlýně společnosti PROBIO, která pochází z Ekofarmy Probio. Mele se za nízkých teplot, aby byly zachovány všechny prospěšné látky a přirozená chuť a vůně této zdravé pseudoobiloviny.
Ingredience:
Palačinky:
- 1 šťastné vejce
- 220 ml biomléka nebo vody
- 100 g bio pohankové mouky PROBIO
- špetka soli
- olej na smažení
Na obložení:
- 4 vejce
- čerstvý sýr
- čerstvá zelenina
- bylinky
Postup:
- Z vejce, mléka nebo vody, pohankové mouky a špetky soli vymíchejte metlou hladké lité těsto. Nechte odpočívat asi 10 minut.
- Mezitím si můžete osmažit z vajec volská oka, nakrájet zeleninu a bylinky, kterými budete chtít galetky nakonec posypat.
- Na rozpálené, omaštěné pánvi osmažte palačinky z obou stran. Potřete čerstvým sýrem. Doprostřed každé palačinky položte volské oko a okraje přehněte (do psaníčka).
- Podávejte posypané čerstvými bylinkami, s čerstvou zeleninou.