Čokoládová roláda s višněmi z kuchařky pro kombinované parní trouby
Pro všední den se volí moučník, který připravíte rychle a na svátek či neděli si necháte ten náročnější. To však neplatí pro čokoládovou roládu s višněmi, kterou vám právě doporučujeme. Tento skvělý moučník totiž připravíte za pouhých 30 minut a vypadá a chutná skvěle.
Ingredience:
Na čokoládový piškot:
- 2 polévkové lžíce cukru
- 6 vajec, velikost M
- 175 g cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 50 g kakaového prášku, prosetého
- 2 polévkové lžíce cukru
Náplň:
- 1 sklenice višní (à 390 g)
- 150 g smetany
- 150 g zakysané smetany
- 2 polévkové lžíce cukru moučka
Postup:
- Pečicí formu vyložíme pečicím papírem a posypeme cukrem. Zasuneme univerzální plech. Spustíme automatický program nebo předehřejeme podle manuálních nastavení.
- Oddělíme žloutek od bílku a bílek si necháme na později. Z vaječného žloutku, cukru a vanilkového extraktu vymícháme krém. Vmícháme kakaový prášek. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a opatrně přidáme do čokoládové směsi. Rozložíme rovnoměrně v pečicí formě. Pečicí formu postavíme na univerzální plech a pečeme podle průběhu programu nebo manuálních nastavení.
- Velký kus pečicího papíru rozložíme na pracovní ploše a posypeme cukrem. Čokoládový korpus vyklopíme ihned po upečení na pečicí papír, přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme vychladnout. Višně slijeme a šťávu zachytíme. Višně rozpůlíme. Vyšleháme tuhou šlehačku a vmícháme zakysanou smetanu.
- Z vychladlého korpusu stáhneme pečicí papír. Korpus potřeme trochou šťávy z višní a boky čistě okrojíme. Jednu z kratších stran nakrojíme podélně asi 1½ cm od okraje. Potřeme směsí ze šlehačky a smetany, rozložíme na ni višně a srolujeme od nakrojené strany. Dáme na moučníkový podnos a posypeme moučkovým cukrem.
Příslušenství:
pečicí forma, obdélníková
33 cm x 23 cm
pečicí papír
univerzální plech
kuchyňská utěrka
Nastavení:
Automatický program
Moučník | Čokoládová roláda
Doba trvání programu: 20 minut
Manuálně
Provozní způsoby: Kombin. přípr. + hor. vzd. plus
Teplota: 160 °C
Vlhkost: 50 %
Předehřátí: Zap.
Doba přípravy: 20 minut
Úroveň: 1